Mátraterenye a szénerőmű mellett

Mátraterenye lakosainak túlnyomó többsége a település határában építendő szénerőmű mellett tette le a voksát - derült ki a tegnapi helyi népszavazás összesítéséből. Noha a résztvevők száma épp nem érte el az 50 százalékot - ezért a voksolás formálisan érvénytelen -, a kutatások szerint Leisztinger Tamás nagybefektetőhöz köthető beruházó, az ENE Zrt. bízik abban, hogy a döntésben mostantól illetékes helyi képviselőtestület zöld jelzést ad.

Túlnyomó többségben, 711-en igennel szavaztak tegnap a mátraterenyei lakosok arra a kérdésre, egyetértenek-e azzal, hogy szénerőmű épüljön a falu külterületén. Csak 79-en voksoltak nemmel. Ugyanakkor a szavazás hat voks híján érvénytelen lett.

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha azon a választásra jogosult 1590 személy több mint fele részt vesz, és eredményes, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad.

Így most a Nógrád megyei település képviselőtestületen a sor, hogy döntsön a megvalósításról. Az önkormányzat a rendezési terv kapcsán hoz majd döntést, adott esetben ipari területté nyilvánítva a beruházás céljára megvásárolt területet.

A beruházó ENE Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. bízik benne, hogy az érvénytelen, de egyértelmű eredményt hozó népszavazás után az önkormányzat zöld utat ad a szénerőműtervnek - közölte a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Farkas Tamás vezérigazgató úgy fogalmaz: A referendum világossá tette, hogy a többség úgy tekint a régió adottságaira és bányászhagyományaira építő projektre, mint hazánk egyik leghátrányosabb kistérségének kitörési lehetőségére.

Hozzátette: természetesen bízunk benne, hogy az érvénytelen, de egyértelmű eredményt hozó népszavazást követően az önkormányzat zöld utat ad a beruházásnak. A testület hozzájárulása szükséges, de nem elégséges feltétele az erőmű megvalósításának.

A projekt jelenleg az engedélyeztetési eljárás előkészítésénél tart, csak ezt követően kezdődnek meg az engedélyeztetési eljárások és a környezeti hatásvizsgálat. Ha ezek kedvezően zárulnak, akkor kaphatja meg a beruházás az egységes környezethasználati engedélyt.

A tervek szerint 2010 második felében zárul le az engedélyeztetési folyamat, és ha a Magyar Energia Hivatal mindent rendben talál, ekkor kezdődhet meg az erőmű építése. A létesítmény az ütemezés szerint 2013-ban készül el, és kapcsolódik rá az országos villamoshálózatra.

A 49,9 megawattos erőmű 80 százalékban nógrádi és borsodi barnaszénnel, 20 százalékban biomasszával (fával) üzemel.

Az ENE hangsúlyozza: a létesítmény 200 munkahelyet teremt majd a 20 százalék feletti munkanélküliségi aránnyal rendelkező térségben. A 120 ezer háztartás éves villamosenergia-igényét kielégítő erőmű technológiája pedig garantálja, hogy a kibocsátott anyagok mennyisége a legszigorúbb hazai és uniós határértékek töredékét sem fogja elérni - közölte a zrt.

Korábbi kutatásaink szerint az ENE offshore-jellegű cég tulajdonában áll, melyek haszonhúzó tulajdonosai nem kívánják magukat felfedni. Farkas Tamás állítása szerint külföldi magánszemélyekről van szó. Az ENE illetve Farkas Tamás egyéb cégkapcsolatai azonban egyértelműen Leisztinger Tamás pénzügyi nagybefektetőt valószínűsítik a háttérben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.