Matolcsytól tanul az EKB: jön a package

Negatív uniós kamatláb, a kis és közepes vállalkozások hitelezésének élénkítését célzó intézkedések is szerepelnek az Európai Központi Bank készülő növekedési csomagjában – értesült a Reuters. A hírügynökség szerint a csomag hatásaiban nem éri majd el az amerikai jellegű mennyiségi lazítási program eredményeit, de ösztönzni fogja az eurozóna gazdaságát.

Az öt, meg nem nevezett informátor közül többen is megerősítették, hogy a júniusi kamatcsökkentés „többé-kevésbé lezárt ügy", és azt is hangsúlyozták: ez az első alkalom volna, hogy a központi bank negatív kamatlábat alkalmaz.. A források 10-20 bázispontos mérséklést is elképzelhetőnek tartottak (a jelenlegi 0,25 százalékos irányadó rátából). „Ez meg mozgathatja az árfolyamot" – közölték azt várva, hogy az intézkedés gyengíteni fogja az eurót (és persze azonnal hozzátették a kötelező mondatot, hogy az EKB-nak nincs árfolyamcélja.

A Központi Bank annak rendje és módja szerint elzárkózott az információk kommentálása elől.

A hírügynökség azonban emlékeztet arra, hogy az EKB Igazgatóságának tagja, Peter Praet a Die Zeitnek beszélt a negatív betéti kamatláb bevezetésének esélyeiről, de egyúttal hangsúlyozta a hosszú lejáratú refinanszírozási műveletek szükségességét is.

A negatív betéti kamat egy a lehetséges intézkedések közül" – mondta a Praet, azt hangsúlyozva: egy sor tervet készítenek .Ugyanakkor nem látta valószínűnek, hogy az amerikai mennyiségi lazítás felő mozdulnának el. Ez  hangsúlyozta „csak akkor valósulhat meg, ha az eurózóna gazdaságának fejlődése és az inflációs alakulása lényegesen rosszabb lesz annál, mint amire számítunk" – emelte ki.

A 0,25 százalékos irányadó ráta – hangsúlyozza a Reuters – azt jelenti, hogy az EKB betéti kamatlába máráll, nulla. A vágás tulajdonképpen a bankok kezébe ad minden pénzt – ami elvben nagyobb hitelezésre ösztönözné őket, de az elemzők nem biztosak abban, hogy ez a várt reakció bekövetkezik. Amikor a hírügynökség februárban az EKB másik igazgatóüsági tagját, Benoit Coeure  faggatta, ő azt mondta: lehetséges a negatív kamatláb, de „ne várjunk túl sokat." Ettől.
Az uniós jegybanknak így más ösztönzőket is találnia kell – ez lehet a hitelezés élénkítése hosszú lejáratú kölcsönök nyújtásával (ahogyan Matolcsy teszi), de értékpapírok vásárlása is. A program kidolgozása már tart, és azért jelentik be most, hogy az év végén el is tudják indítani.

Más források szerint az sem biztos, hogy az EKB megáll majd itt. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy ha szükséges a mennyiségi lazítás program is jön, egy újabb csomag keretében, akár már ősszel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.