Matolcsyt kinézik a kormányból

„Nem sikertörténet, egyértelmű kudarc, indokolt lett volna Matolcsy György menesztése” – így értékelték kormányzati források és fideszes képviselők, hogy a magyar kormány – immár hivatalosan is – megkereste a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), illetve az Európai Uniót, és tárgyalásokat kezdeményezett egy elővigyázatossági hitelkeretről, holott „egészen az utolsó pillanatig” cáfolt minden ilyen szándékot mindegyik, az ügyben megszólaló kormánytag és fideszes politikus.

A munkatársunk által megkérdezett ismert fideszes politikusoknak egyértelműen az volt a véleménye: Matolcsyt menesztenie kellett volna Orbán Viktor miniszterelnöknek még az előtt, hogy a nemzetgazdasági tárca csütörtök délután kiadta a közleményt arról, hogy ismét tárgyalásra kényszerül Magyarország az IMF-fel. „Akkor egy új miniszter hitelesebben kommunikálhatta volna a 180 fokos fordulatot, mint Matolcsy” – tették hozzá. Azzal viszont, hogy a miniszterelnök szerdán nem vált meg Matolcsytól, „automatikusan megerősödtek” a nemzetgazdasági miniszter pozíciói – hiszen neki kell lefolytatni a tárgyalásokat a valutaalappal, és neki kell adnia az arcát „a kínos folyamatokhoz”.

Az egyik kormánytag szerint azért is indokolt lett volna Matolcsy menesztése, mert múlt szerdán, a kormányülés kezdetén a kormányfő kérésére – a megszokott módon – nemzetközi gazdasági helyzetértékelést adott a kormánytagoknak, „az eurózóna válságát ecsetelve valójában azt közölte, hogy Magyarország esetén nincs baj, sőt...”. Azaz: nem adott valós képet, azt pedig, hogy arra kényszerülünk, hogy ismét az IMF-hez forduljunk, meg sem említette. Egy hete a T. Házban pedig azt mondta: nem az IMF-re, hanem „az IMF ellen hangoljuk a gazdaságpolitikát”. (Matolcsy már a kormányülést megelőző nap tájékoztatta a miniszterelnököt – ahogyan arról már beszámoltunk –, hogy  a Standard & Poor’s hitelminősítő még azon a héten, pénteken az államkötvények vételére nem ajánlott bóvli kategóriába szeretné sorolni Magyarországot, azaz le akarja minősíteni.

Mindennek ellenére hétfőn Lázár János közölte egy sajtótájékoztatón: a Fidesz-frakció százszázalékosan a nemzetgazdasági miniszter mögött áll. Az NGM-tárcavezető esetleges távozása kapcsán a frakcióvezető azt mondta, ahogyan eddig sem, úgy a jövőben sem fog érdemi kérdésként felmerülni, hiszen Magyarország a piacról tudja finanszírozni magát, és ez az elmúlt másfél év sikere.

Egy kormányközeli forrás viszont munkatársunkat arról tájékoztatta: nemhogy a frakció nem egységes, de a Fidesz  vezérkara sem. Múlt szerdán, egy esti Fidesz-elnökségi ülésen – amikor Orbán Viktor tájékoztatást adott gazdasági minisztere IMF-szándékáról – Kövér László „felvonta a szemöldökét, és határozott rácsodálkozással azt kérdezte: És Matolcsy György még a helyén van?”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.