Matolcsyékat nem aggasztja a sok hitel

Idén az első félévben több hitelt helyeztek ki a bankok, mint 2013 egészében. A jegybank szerint semmi baj, mert ez már egy egészséges szerkezet.

Egyre több hitelt helyeztek ki a bankok az első félévben - fejtette ki Fábián Gergely, a jegybank pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatornán. A válság előtti időszakhoz képest nagy különbségnek érzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban szerzett jogosultságával képes gátat szabni a túlzott eladósodottságnak. Szavai szerint a szabályok az ingatlan értékéhez képest korlátozzák a hitel mértékét, a törlesztést pedig a jövedelem arányához kötik. A hitelezés szerkezete jóval egészségesebb, mint korábban - tette hozzá.

A magyarországi bankok 213 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki az első félévben. Ez lényeges növekedés az előző évhez képest. 2013 egészében kevesebb lakossági hitelt folyósítottak a bankok, mint idén az első hat hónapban - ismertette a vezető. A növekedésben fontos szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Eddig 12 ezren igényelték, mintegy 32 milliárd forint értékben. Ösztönöz az alacsony kamatkörnyezet: átlag 5-6 százalékos kamattal lehet felvenni lakáshitelt, míg 2-3 évvel ezelőtt ez az érték 10 százalék volt. Ez lényegesen kisebb törlesztőrészletet jelent - közölte Fábián Gergely. Beszámolója szerint a lakáshitelek mellett a személyi hitelek fogytak legjobban, 94 milliárd forint értékben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.