Matolcsyék nagyot szeltek a kamatból

Véget ért az utóbbi hónapok izgalommentes kamatvágási sorozata. A jegybank monetáris tanácsa ezúttal a piaci várakozásokat felrúgva döntött, s húsz bázisponttal 2,10 százalékosra faragta a rátát. Vélhetően utoljára.

Meglepőt húzott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, amely egyre apróbb lépésekkel halad célja felé. Amiről egyelőre legfeljebb Matolcsy Györgynek és szűk környezetének lehet bármilyen konkrétabb elképzelése, azon túl, hogy az elnök legutóbbi, a kívánatos kamatszintet illető megnyilatkozásában annyit mondott: nem hiszi, hogy két százalék alá mehet az irányadó ráta, de szerinte már a kétszázalékos elemzői jóslatok is eltúlzottak.

Mindez azt vetítette előre, hogy ha a belső tényezők, mint az infláció, kedvezően alakulnak, és a nemzetközi hangulat továbbra is támogató marad, akkor még egy búcsúvágás is belefér, azaz 2012 augusztusában Matolcsy pénzügyminisztersége alatt 7 százalékról elindított kamatcsökkentési ciklus 2014 augusztusában 2,1 százalékon érhet véget. Így ha a szám nem is, az időszak kereken kétéves lehet.

Jegybanki vezetők arra is utaltak, hogy a tanács nem kezd el maszatolni, azaz 5 bázispontos vágásoknak nem látják értelmét. Nem így lett, most a tanács egy lépésben hajtott végre két 10-10 bázispontos kamatvágást, s ezzel azt is megüzente, hogy tagjai augusztusban akár szabadságra is mehetnek.

Arról, hogy a monetáris tanács milyen megfontolások alapján hozta meg döntését, és arról, hogy tett-e bármilyen konkrét utalást a ciklus várható végére, a három órakor kiadandó rövid közlemény ad útbaigazítást. Sőt, mint utóbb kiderült: Matolcsy György erre az időpontra sajtótájékoztatót hívott össze, így első kézből értesülhetünk a fejleményekről. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.