Matolcsyék korrigálnak: nem tilos a banki nyereség

Nem tiltaná a banki nyereséget az MNB, csak nagyon figyelné. Az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán végül nem Matolcsy György jegybankelnök tartott előadást, hanem alelnöke Balog Ádám. A korábban adópolitikával foglalkozó fiatal vezető most a bankrendszerrel szemben támasztott jegybanki álláspontot ismertette - valójában a korábban vázolt tíz pontos jövőképet próbálta kicsit finomítani.

Azt hangsúlyozta, például, hogy  az MNB nem akar profitszabályozást, nincs ilyen terve, ugyanakkor figyelni kell a nyereség alakulására, hiszen az "jelez valamit, ha túl magas, vagy ha túl alacsony" a profit. A jegybank szerint ugyanis a bankrendszernek is illeszkednie kell a fenntartható gazdasági fejlődés igényeihez.

Vagyis, a pénzintézeteknek legalább 10-20 éves távlatban kell előre nézniük, nem szabad még egyszer "elcsúszniuk" a rövidtávú érdekeik következtében, amit korábban a túlhitelezés váltott ki - mondta az MTI beszámolója szerint.

A privtábankár tudósításából ugyanakkor  az is kiderül: Balogh közölte, hogy - persze nem a bankok konszolidációjának céljával–hamarosan elindítják a rosszbankot. Ide a pénzintézetek azokat a követeléseiket vihetik át, amelyek tulajdonképpen befagytak. Vagyis: amelyekben csak áll a pénz, de nem jön belőlük vissza. Ez azonban nem lenne konszolidáció (mert valós értéken vennék át a követeléseket), csak pénzteremtésről volna tulajdonképpen szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.