Matolcsyból profitálnak a bankok

Nyereségessé vált a bank- és a biztosítási szektor is a harmadik negyedévben. A pénzintézeteken sokat segített Matolcsy György növekedési hitelprogramja, bár nem mindenkin: a nagyok közül továbbra is sokan veszteségesek.

Utolérték az OTP Bankot a versenytársak, legalábbis mind többen tudnak nyereséget is kimutatni. A jegybank adatai szerint 50 milliárd forintos összesített nyereséget ért el a bankszektor az első kilenc hónapan – írta a Világgazdaság. Az első negyedév 73 milliárdos eredményét a másodikban 50 milliárdot közelítő mínusz, majd július és szeptember között 13 milliárdos többlet követte. Az adatokból kitűnik: a bankok képesek voltak a nagyobb tranzakciós illetéket áthárítani, miközben profitálni tudnak a jegybank Növekedési és Hitel Programjából. Matolcsy György pénzpumpája láthatóan a kisebb pénzintézeteknek segített, a nagyobbak ugyanis továbbra is veszteségesek voltak.

A jegybanki elemzésből kiderül, hogy az első kilenc hónapot 136 bank zárta nyereséggel, míg 32 volt veszteséges. A profitábilis bankok összesen 228,3 milliárdot kaszíroztak adófizetés után (ebből legalább 70 milliárd forint az OTP-é), míg a veszteségesek összesen 158,6 milliárdos deficitet hoztak össze: a CIB, az MKB és az Erste is félmilliárd euró körüli mínuszt tudhatott magáénak, az FHB Jelzálogbank adózás utáni vesztesége az ötmilliárd forintot közelítette.

A jegybank adataiból egyébként az is kiderül, hogy a biztosítók is egész jó évet tudhatnak maguk mögött. Az első kilenc hónap adózott eredménye 23 milliárd forint fölött volt, 33 százalékkal nagyobb az elmúlt év hasonló időszakában mértnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.