Matolcsy új lakásprogramot hirdet

Még ebben a félévben új otthonteremtési programot fogalmaz meg a kormány - jelentette be a budapesti Lakásvásár mai megnyitóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Az általa létrehozott Otthonteremtési Tanácsadó Testület javaslatcsomagjának tartalmáról a következő hetekben dönt a kabinet.

Nem csupán hibás gazdaságpolitika, hanem egyenesen politikai bűn volt, ami a 2002-2008 közötti időszakban történt - szögezte le a Fundamenta Lakásvásár keretében megrendezett konferencián Matolcsy, mondván, a két Orbán-kormány között eltelt időszakban született döntések tehetnek arról, hogy családok tízezrei adósodtak el reménytelenül svájci frankban, és hogy a hazai lakáspiac mostanra teljesen befagyott.

De a második Orbán-kormány újra talpra állítja majd a lakásipart. Ehhez viszont most nincs egyetlen varázseszköz, mint hajdan az állami támogatású jelzáloghitelezés bevezetése volt. Most sokkal több lépésre van szükség, hogy felszámolják a területen elhelyezett bombákat - mondta a gazdasági miniszter.

Mindenekelőtt a gazdaságpolitika hitelességének helyreállítására, Magyarország pénzpiaci hitelességének visszaszerzésére, ami megóv a továbbiaktól, például a forintgyengüléstől.

Az eszközcsomagban - amit később véglegesítenek - egy beruházási boom előidézése is szerepel az Új Széchenyi terv révén. Az biztos, hogy a lakás előtakarékosság az otthonteremtési program része lesz - hangzott el.

Az Otthonteremtési Tanácsadó Testület - aminek 24 szervezet, többek közt a Bankszövetség, az építészkamara, a nagycsaládosok szövetsége is tagja - elnöke, Gergely Károly, aki a Fundamenta Zrt. elnök-vezérigazgatója is, elmondta: többek közt a kilakoltatási moratórium feloldását is javasolták. Mindezt úgy, hogy negyedévente a problémás állománynak csak az 5 százaléka kerülhessen végrehajtásra. A banki hitelezés beindításához, és a készakarva nemfizetők kiszűréséhez ez éppen elég. Ráadásul ennyi lakás piacra vitelétől a lakáspiac sem omlik össze.

Kérdés, hogy a kormány mit dönt a meghosszabbítva is a jövő hónapban lejáró kilakoltatási moratórium ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.