Matolcsy terjeszkedését vizsgálja az uniós jegybank

Az uniós jegybank már vizsgálja az új jegybanktörvényt, amely Matolcsy György kezébe adja a pénzügyi felügyelést. Akár tetszene is nekik, csak a sürgősséget kellene megindokolni.

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot - tájékoztatott hétfőn az MTI megkeresésére az EKB.

Az EKB szóvivője jelezte: az NGM június 7-én este kérvényezte a törvényjavaslat sürgős eljárásban való véleményezését.

Az uniós szabályok szerint az Európai Központi Bankok Rendszerének tagjait - így a Magyar Nemzeti Bankot - érintő törvényi változtatásokat a nemzeti hatóságoknak előzetesen egyeztetniük kell az EKB-val.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az MNB-be olvasztanák a jelenleg külön szervezetként működő PSZÁF-ot. A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnne.

Az MTI kérdésére az EKB szóvivője jelezte, hogy - bár általában üdvözli az ilyen lépéseket, de - a magyar hatóságok nem keresték meg a frankfurti szervezetet előzetes, informális konzultáció ürügyén.

Az EKB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény.

Az EKB a legutóbbi, sürgősségi kérelemmel beadott magyar kérelmet valamivel több mint két és fél hét alatt készítette el. Az akkor véleményezett jogszabály-módosítás a forgatható utalványokról szólt.

Az Országgyűlés - a jelenlegi tervek szerint - június 21-én tartja utolsó ülésnapját a nyári törvényalkotási szünet előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.