Matolcsy folytatja a tündérmesét

A gazdasági miniszter úgy véli, hogy a munkáltatói terhek csökkenése jövőre 2 százalékos növekedést eredményez. Rajta és a kormányon kívül senki nem vár 1 százaléknál jobbat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint jövőre a bruttó hazai termék – a tervezett 1,6 százalék helyett – akár 2 százalékkal növekedhet annak a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagnak köszönhetően, amelyről csütörtökön egyezett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz–KDNP-frakciószövetség.

Az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón Matolcsy György kiemelte: 1,5 millió magyar munkavállalót és vállalkozót érinthet kedvezően a csomag, ha az előterjesztett javaslatokat a kormány is elfogadja.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a magyar költségvetés alapszámait, alappilléreit nem érintheti a csomag, és az államháztartási hiányra vonatkozó 2,2 százalékos célértéket sem.

Matolcsy György korábban a CNN-nek adott interjújában elismerte, hogy az idei évben visszaeséssel számolnak, ám a jövő esztendő a növekedés éve lesz – a magyar gazdasági miniszter a szerinte nálunk várható ragyogó fejlődésre hivatkozva egyenesen "tündérmeseként" jellemezte a magyar gazdaságot.

A miniszter optimizmusa azért furcsa, mert még a kormánynak az összes többi előrejelzéstől elrugaszkodott terve sem éri ezt el. A költségvetést 1,6 százalékos növekedési tervvel állították össze, miközben az MNB 0,8 az Európai Bizottság 1, az EBRD pedig 0,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságtól 2013-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.