Matolcsy sem tudott ártani a bankkártyáknak

A bankkártyapártiakkal még Matolcsy sem tud mit kezdeni. Hiába a tranzakciós illeték, mégis nőtt a kártyás fizetések száma!

A bankkártyaműveleteket terhelő tranzakciós illeték nem vetette vissza a kártyahasználati kedvet, sőt a kártyás fizetések száma nőtt – írta legújabb közleményében a Mastercard nemzetközi kártyatársaság. Adataik szerint a bankkártyát bolti fizetésre is használók aránya az egy évvel korábbi 81-ről 84 százalékra nőtt tavaly év végére, ugyanakkor a kártyával kizárólag készpénzt felvevők aránya 10 százalék alá esett. 

A bankkapcsolattal rendelkező városi népesség 94 százalékának van legalább egy bankkártyája, 10 százalék pedig egynél több plasztikkal is rendelkezik. Tavaly nemcsak a kártyás vásárlók aránya érte el az eddigi legmagasabb szintet, de ezzel egy időben a gyakori kártyás vásárlók aránya jelentősen nőtt, az alkalmi használóké pedig csökkent – közölte a MasterCard.

A válaszadók 45 százaléka vesz fel készpénzt havonta több alkalommal. Ez az arány csökken, de csak lassan, ötévente alig 10 százalékkal. Noha a magáncélú külföldi utazások száma 2009 óta csökken, tíz utazóból nyolc magával viszi a bankkártyáját külföldre. Ennek a csoportnak azonban csak a fele használja a kártyáját készpénzfelvételre, illetve vásárlásra az utazás során, a másik fele vésztartalékként viszi magával. Az utazók nagy része, 71 százaléka ugyanis még itthon, előre vált annyi valutát, amit elegendőnek vél a teljes kint tartózkodás időtartamára. Annak ellenére, hogy a kártyás vásárlás külföldön a legköltséghatékonyabb fizetési mód – ugyanakkor nem küszöbölhető ki általa az árfolyamingadozás esetleges negatív hatása.

A MasterCard felmérése szerint a hazai kártyabirtokosok mintegy fele tudja, hogy a kártyája alkalmas internetes fizetésre is. Míg az online kereskedelem forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években, az interneten kártyával fizetők aránya változatlan a korábbi évekhez képest, a vásárlók mintegy harmada választotta a bankkártyás fizetést. Ennek elsődleges oka a felmérés szerint az, hogy a vásárlók szeretnek akkor fizetni, amikor megkapják az árut. A válaszadók 63 százaléka viszont szívesen fizetne bankkártyával a futárnak kiszállításkor.

Mind a MasterCard egyérintéses technológiáját, a PayPasst használók, mind az azt ismerők aránya kétszeresére nőtt egy év alatt. A felmérés szerint azok, akiknek egyérintéses funkcióval rendelkező bankkártyájuk van, aktívabb kártyás vásárlók lettek. Míg a PayPass kártyával rendelkező vásárlók 12 százaléka használja naponta a kártyáját, a hagyományos kártyát használók között ez az arány 7 százalék – olvasható a MasterCard tájékoztatójában.

Bankkártyák a praktikustól az exkluzívig
Bankkártyák a praktikustól az exkluzívig
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.