Matolcsy reformhullámot ígér

Az állam reformja, a kamatok csökkentése, a foglalkoztatás növelése áll egyebek mellett a Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában - mondta Matolcsy György, az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa, volt gazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

A reformok az államot, az adó- és járulékrendszert, a  szakképzést érintenék, továbbá az új megállapodásban egy korrupció  ellenes fellépést is rögzítenének. Matolcsy György más szakértők elemzéseire is hivatkozva azt mondta, 2010-ben az államháztartás hiánya 7,3-7,5 százalékos lehet. Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) rendezvényén tartott előadásában Matolcsy György azt mondta: négy  reformmal a középpontban jövőre új megállapodást kellene kötni a  Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az Európai Unióval és a Világbankkal.

Matolcsy György más szakértők elemzéseire is hivatkozva azt  mondta, 2010-ben az államháztartás hiánya 7,3-7,5 százalékos lehet
Matolcsy György

A reformok az államot, az adó- és járulékrendszert, a  szakképzést érintenék, továbbá az új megállapodásban egy korrupció  ellenes intézkedéstervet is rögzítenének. Mint mondta, az államreformon belül csökkenteni kell az  adminisztrációs terheket, el kell indítani a BKV, a MÁV, az  egészségügy, az önkormányzatok reformját.

Az ellenzéki politikus szerint a következő időszakban a  növekedés motorja az egészségipar lesz, amely egyben a legfontosabb  kitörési pont. A motorok közé sorolta még az építőipart, az  energiaipart, a mezőgazdaságot, a víz-, hulladékgazdálkodást, az  autóipart és az üzleti szolgáltatásokat is. Szerinte az ezekben az  ágazatokban működő cégek alkalmasak lehetnek arra, hogy a hazai piac  mellett a regionális, esetleg globális piacokra is kilépjenek.

A Fidesz úgy gondolja, hogy a foglalkoztatás bővítésével  létrejövő gazdasági növekedés elősegíti az egyensúly kialakulását is  - mondta Matolcsy. Úgy vélte, a pénzügyi mozgástér nem túl tág, ám  monetáris eszközökkel, az uniós forrásokkal élénkíteni lehet a  gazdaságot. A fideszes gazdaságpolitikus szerint a magyar üzleti  élet jelenleg fagyott állapotban van, a pénzintézetek kerülik a  kockázatot, így inkább az MNB kéthetes letétszámláján helyezik el  pénzüket.

Ezen változtatni kell - jelentette ki, hozzátéve, hogy  szerinte ösztönözni kellene a bankok hitelezési tevékenységét.
A volt gazdasági miniszter szerint ösztönözni kell a vállalatok  tőkekihelyezését is. Úgy vélte, a következő 3-4 évben  tőkeexport-orientált gazdaságpolitika alkalmazására van lehetőség.Matolcsy György más szakértők elemzéseire is hivatkozva azt  mondta, 2010-ben az államháztartás hiánya 7,3-7,5 százalékos lehet.

Azzal számolnak, hogy jövőre a kiadási többlet 1.300-1.400  milliárd forint lesz. Az elmaradó bevételeknél a társasági adóból  50-70 milliárddal, az áfából 50-80 milliárddal számolnak kevesebbet,  az ingatlanokból származó bevételek elmaradása pedig mintegy 40  milliárd forint lehet. A kormány előrejelzése szerint 2010-ben az államháztartás hiánya a GDP  3,8 százaléka lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.