Matolcsy nem enged az IMF-nek és az EU-nak

A húzd meg, ereszd meg taktikáját folytatja a kormány a jegybanki függetlenség védelméről szóló, az Európai Unióval folytatott vitában. Most a kabinet pár kifogásolt ponton módosítja a jegybanktörvényt, de így is bőven marad még lehetősége, hogy befolyásolja az MNB döntéseit. Az Európai Bizottság vizsgálódik az ügyben. Frissítve

Ebben a harcban most látszólag a konstruktívabb hozzáállást választotta Matolcsy György, amikor az egy hónappal ezelőtt Brüsszelbe és az Európai Központi Bankhoz kiküldött változtatási javaslatait törvényjavaslatba foglalta és azt kedd este benyújtotta a parlamentnek. Miután a véleményezésre kiküldött tervezet és a törvényjavaslat között közel teljes az átfedés, könnyen megállapítható, hogy csupán a kodifikációs folyamatban történt előrelépés.

A tervezetben foglalt módosításokkal az EKB és az Európai Bizottság is egyetért, noha utóbbi erre vonatkozó írásos állásfoglalást nem tett, szemben a frankfurti pénzintézettel, amely múlt csütörtökön, honlapján tette közzé véleményét és elvárásait.

A törvényjavaslat megszüntetné a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tévő passzust, amellyel a jegybank mostani vezetőjét, Simor Andrást és a PSZÁF-ot vezető Szász Károlyt alelnökké fokozná le az új szuperintézményben, föléjük emelve a kormánypártok által választott csúcsvezetőt. Ez szembeötlően sérti az uniós jogban garantált jegybanki függetlenséget, ezért a EKB kezdettől fogva fellépett ellene.

Érdekesség, hogy Matolcsyék egy az uniós szabálynak tökéletesen megfelelő passzust is törölnének, amely szerint a monetáris tanács tagjai, így az MNB elnöke és alelnökei kizárólag akkor menthetők fel, ha nem felelnek meg a feladataik ellátásához szükséges feltételeknek, vagy súlyos kötelezettségszegést követnek el. Az EKB azt kéri, hogy véletlenül se töröljék ezt az EU-konform kitételt, mert akkor még az is kérdésessé válik, hogy egyáltalán ki mentheti fel az említetteket. Ez nem hatotta meg az előterjesztést jegyző minisztert, kivette az egész passzust a javaslatból.

Matolcsy látszatengedményt is tett azzal, hogy a Monetáris Tanács megszüntetését mégsem köti össze az euró bevezetésével, itt e téren módosítják a jegybanktörvényt. Az EKB ezt nem tartotta kardinális kérdésnek. Annak tartotta viszont, hogy a kormány képviselője ne vegyen részt a Monetáris Tanács ülésein, és azt, hogy annak napirendjét előzetesen ne küldjék meg a szakminisztériumba. Ezt a kritikát orvosolni fogja a kormány azzal, hogy se képviselőt nem küld az ülésre, se előzetes tájékoztatást nem kér az ott folyó munkáról a tanácstól.

A legfontosabb függetlenséget érintő kérdésekben azonban sziklaszilárd a kormány álláspontja. A harmadik, a kormánypártok alkotta parlamenti többség által megválasztandó jegybanki alelnök és egy új, külsős monetáris tanácstag delegálását nem tekinti vitatémának, holott ezzel a módszerrel közvetlen lehetősége nyílik teljesen eltolni – akár a maga javára – az erőviszonyokat a tanácson belül.

Egyébként Simor András jegybankelnök többször hangoztatta, hogy költségnövelő lépésről van szó, s egy új alelnöknek munkát sem tudna adni. Az eskü ügyében sem tud engedni az EKB, mivel az uniós jog szerint a jegybankelnöknek kettős a szerepe, s az EKB érdekeit is képviselnie kell. Itt is megmerevedtek az álláspontok, csakúgy, mint a jegybanki vezetők fizetése ügyében.

Az EKB és az EU elfogadhatatlannak tartja, hogy a ciklus közben „fentről” hozzányúljanak a független vezetők fizetéséhez, mint azt az Orbán-kormány hivatalba lépése egyik első intézkedéseként megtette a 2 millió forintos bérplafon kőbe vésésével. Az EKB jelezte, hogy fenntartja álláspontját, hogy a jegybanki vezetők fizetésének 2010. szeptemberi hatállyal történő csökkentése alapjaiban sérti a jegybanki függetlenséget, mert ezen keresztül nyomást lehet gyakorolni a monetáris politika alakítóira. Ezt a döntést a kormány előzetesen nem egyeztette sem az EKB-val, sem az MNB vezetésével.

Az iszapbirkózás tehát folytatódik, a harc kimenetele viszont erősen kérdésessé vált. Mindenesetre nem úgy tűnik, hogy a hétfői frankfurti ötoldalú tárgyalásokon – melyet Matolcsy György kezdeményezett, és ahol az EU, az IMF, a kormány, az MNB és az EKB szakértői vettek részt – nagy előrelépés történt volna az EU/IMF tárgyalások megkezdésének feltételeként megszabott jegybanki függetlenség helyreállítása ügyében.

 

Tárgyalások jó hangulatban

Részletesen megvizsgálja a javaslatot az Európai Bizottság - mondta újságírói kérdésre Amadeu Altafaj Tardio a kedd este a jegybanktörvényhez benyújtott módosításokról. A bizottság szóvivője ismét megerősítette, hogy a jegybank függetlensége a hiteltárgyalások megkezdésének előfeltétele. Altafaj Tardio kitért arra is: szakértői bizottság kezdte meg munkáját a bizottság, az Európai központi Bank, az IMF, az MNB és a magyar kormány részvételével a jegybank függetlenségéről. - A bizottság elégedett a megbeszélések jó hangulatával - mondta a szóvivő, aki hozzátette: a módosító javaslatot a szakértői csoport is megvitatja majd. (Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.