Matolcsy nagyobb hatalmat kap

Nem elég, hogy az MNB bekebelezi a pénzügyi felügyeletet. Az új szabályok szerint csak a törvények kötik majd Matolcsy György kezét, a kormánnyal egy szintű rendeleteket alkothat majd. Az összevont intézmény szélesebb jogköröket kap, hatóságként járhat el a fizetésképtelen bankok helyzetének rendezésekor.

Október elsejével megszűnik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), feladatát, jogkörét és vagyonát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszi át – a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter péntek este benyújtotta a parlamentnek az új jegybanktörvény tervezetét.

A törvényjavaslat indoklása szerint a pénzügyi szektort felügyelő két intézmény összevonásával hatékonyabbá válik az ellenőrzés, és könnyebb lesz megelőzni, illetve kezelni az egyedi és a rendszerszintű kockázatokat, válsághelyzeteket. A PSZÁF ugyan jogutód nélkül szűnik meg, de a folyamatban lévő eljárásokban, vizsgálatokban, perekben és egyéb ügyekben az MNB veszi át a helyét. Ez az automatizmus viszont nem vonatkozik az alkalmazottakra: a felügyeleti dolgozók munkaviszonya a PSZÁF-fel együtt megszűnik, bár egy részüket, talán többségüket minden bizonnyal átveszi az MNB, amire a tervezet is utal.

A jegybankban már most is meglévő, illetve a PSZÁF feladataival hozzá kerülő pénzügyi felügyeleti funkciók és hatáskörök az MNB-n belül egy új szervezeti egységhez, a Pénzügyi Stabilitási Tanácshoz kerülnek. (Ezen a néven jelenleg egy, a jegybankelnökből, a felügyelet elnökéből, valamint a nemzetgazdasági miniszterből álló konzultációs testület működik, de ez vélhetően megszűnik.) A tanács legalább három-, legfeljebb tíztagú testület, amelynek elnöke a jegybankelnök, tagjai pedig a területért felelős alelnök, illetve az MNB elnöke által kijelölt, a pénzügyi stabilitáshoz kapcsolódó, alapvető feladatokat ellátó vezetők. Kérdés, hogy Szász Károly, a PSZÁF jelenlegi és így utolsó elnöke (ő volt a 2000-ben, az első Orbán-kormány idején létrehozott összevont felügyelet első elnöke is) helyet kap-e ebben a testületben? Elvileg még kiadó egy alelnöki poszt is a jegybanknál, mivel az MNB-nek jelenleg két alelnöke van, a törvény azonban hármat is lehetővé tesz.

Az új jegybanktörvény lényegében az aktuális jogszabály és a PSZÁF működését szabályozó törvény összeépítése, így a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletén és az ezzel kapcsolatos fogyasztóvédelmen túl az MNB-hez kerül például az eddig a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület. A fogyasztói jogvitáknak ez az alternatív rendezésére szolgáló szervezet közvetlenül a jegybankelnök alá tartozik majd, tagjai az MNB alkalmazottai lesznek, vezetőjét a jegybankelnök nevezi ki hat évre. A PSZÁF közérdekű igényérvényesítési jogosultsága szintén átkerül a jegybankhoz, így ezentúl az MNB is pert indíthat, ha úgy érzi, valamelyik szolgáltató gyakorlata sérti ügyfelei jogait.

Az új jegybanktörvény azonban szélesebb jogkört és mozgásteret biztosít majd a jegybank és elnöke számára, mint amilyet a két intézmény eddig külön-külön élvezett. A javaslat szerint az MNB szanálási hatóságként járhat majd el, feladata lesz a fizetésképtelenné váló pénzügyi szervezetek helyzetének rendezése – ennek részleteiről, szabályairól azonban majd csak egy későbbi törvényben rendelkezik a jogalkotó.

Az MNB elnökének rendeletalkotási jogköre kiegészül azokkal a területekkel, melyekkel most a PSZÁF elnöke rendelkezik, csakhogy a jelenleginél magasabb, a kormányrendelettel egy szintű jogszabályokat hozhat, így a jegybankelnököt már „csak” a törvények kötik.

Érdekesség, hogy a törvény – az indoklás szerint a rendszerszintű likviditási kockázatok csökkentése érdekében – átmeneti rendeletalkotási jogkörrel is felruházza a jegybankelnököt. Lehetővé teszi számára, hogy a hitelintézetek esetében szabályozza az eszközök és források, mérlegen kívüli tételek közötti lejárati és denominációs összhangot. Ez a rendeletalkotási jogkör azonban a javaslat szerint 2019. január elsejével megszűnne. Az nem derül ki a törvénytervezetből, hogy erre miért éppen két hónappal azelőtt kerül sor, hogy lejár Matolcsy György jegybankelnök hatéves mandátuma.

Matolcsy György jegybankelnök egy miskolci előadása előtt
Matolcsy György, MNB elnök, Miskolc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.