Matolcsy menesztette az APEH elnökét

Ma reggelre magához rendelte a nemzetgazdasági miniszter Szikora János APEH-elnököt, aki már nem elnökként jött ki a szobából. Ismét Vida Ildikó az elnök.

Szikora Jánost az apeh elnökét mai nappal felmentette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A döntés közvetlen indoka a Malév köztartozása miatt indított vizsgálat. Matolcsy György azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön: az APEH elnöke jogszerűen állíttatta-e le a Malév 1,17 milliárdos adótartozásának behajtását. A légitársaság 2008-ban 1,17 milliárd forint járulékkal tartozott a magyar államnak, amelyet még abban az évben október 13-ig be kellett volna fizetnie. Az összeg azonban nem érkezett meg az adóhivatalhoz, ezért az megindította a végrehajtást.

Szikora János
szikora jános

Az összeg azonban nem folyt be az államkasszába, mert Szikora János, a szervezet elnöke, egy elnöki levélben arra adott utasítást, hogy további intézkedésig vonják vissza a Malévval szembeni végrehajtást. A "további intézkedés" később megtörtént, néhány hónapos késéssel a cég a teljes összeget befizette.

Szikora menesztése - akár indokkal, akár anélkül - már csak idő kérdése volt a Fidesz kormányra lépése óta. A Magyar Nemzet már két hete megírta a minisztérium sajtóosztályának nyilatkozata alapjá, hogy az elnök és több helyettese szeptemberben már biztosan nem lesz hivatalában.

A lap a sajtóosztálytól megtudta azt is, hogy jogértelmezési probléma akadt Szikora eltávolítása körül. Mint írták, egy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején kelt 2007-es jogszabály-módosítás ugyanis azt mondja ki, hogy a vezetői megbízás határozott idejű, s azt csak bizonyos esetekben lehet visszavonni. Szikora János megbízása 2013-ig tart.

Egy ideje azt is tudni, ki lesz az utód: minisztériumi források már június elején tudatni engedték, hogy az első Orbán-kormány idején Simicska Lajost felváltó Vida Ildikó fog visszatérni az APEH élére. Vida 1999-től 2002-ig töltötte be a posztot. Nos, ez már ténykérdéssé vált, ugyanis Vidát már ki is nevezte Matolcsy.

Az új kormány az APEH, valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) összevonását tűzte ki célul, az ehhez szükséges módosításokat tartalmazó törvényjavaslatot már el is fogadta az Országgyűlés.

Ennek egyik sarkalatos pontja, hogy az összevonást kormánybiztos irányítja majd, akinek joga lesz egyes ügyeket magához vonni, kézi vezérléssel „bonyolítani”. Nem eldöntött az a kérdés, hogy Arnold Mihály egykori vámparancsnok visszatér-e és milyen poszton a hivatalhoz. Arnold az utóbbi időkben sűrűn megfordult fideszes rendezvényeken, emellett tagja a Varga Mihály féle „csontvázbizottságnak”, a 2010-es költségvetést bíráló "29 közgazdász" egyikeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.