Matolcsy levelet küldött Rehnnek és az EKB-nak

Matolcsy György az EU-s túlzottdeficit-eljárás értékeléséhez szükséges új információkat küldött Olli Rehn bizottsági alelnöknek, míg az EKB elnökét a jegybank függetlenségéről biztosította.

A Magyarországgal kapcsolatos túlzottdeficit-eljárás értékeléséhez szükséges új információkkal Matolcsy György levelet küldött Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős alelnökének. A bizottság a napokban alakítja ki álláspontját a Magyarországra vonatkozó túlzottdeficit-eljárás következő lépéseiről. A Bizottság számára legutóbb decemberben nyújtott a kormány tájékoztatást a hiány csökkentése érdekében tett lépésekről.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról szóló legfrissebb adatok azt mutatják, hogy kedvező bázishatások érvényesülhetnek a bizottsági előrejelzés teljes időtartamán, azaz 2013-ig. Kiemelik: az Országgyűlés emellett elfogadta mindazon törvényeket, amelyek biztosítják a Széll Kálmán Tervben 2012–2013-ra előirányzott megtakarítások teljesülését. A levélben kitérnek arra, hogy az Áfa-bevételek 41,5 milliárd forinttal haladják meg a korábbi várakozásaikat, köszönhetően az adóhatóság eredményes fellépésének. 

A jegybanktörvénnyel kapcsolatban a miniszter levelet írt Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, melyet másolatban tájékoztatásul Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős alelnöke is megkapott. Mario Draghi a levélben részletes tájékoztatást kapott az Európai Központi Bank – a jegybanktörvénnyel kapcsolatban tett – észrevételeinek figyelembe vételéről. A miniszter részletezte, hogy az EKB összes korábban felvetett észrevételét figyelembe vették az elfogadott törvényszövegben. 

Leszögezi: a kormány elismeri a jegybank függetlenségét a továbbiakban is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.