A Hiteltársulás alapítója lett a pénzügyi jogok biztosa

Matolcsy György kinevezte a pénzügyi jogok biztosát: a tisztséget december 22-től Doubravszky György, a Hiteltársulás szervezője viseli.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a pénzügyi jogok biztosának a klasszikus biztosi feladatokon – mint például a jogi segítségnyújtáson, tanácsadáson – túl fontos küldetése lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében, a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében.

A pénzügyi jogok biztosának a konkrét ügyekkel kapcsolatos vizsgálati, jogszabályalkotási és jelentési feladatain túl fontos szerepe lesz a pénzügyi kultúra fejlesztésében; abban, hogy közérthetően ismertesse a fogyasztók által gyakran tapasztalt problémákat és azok lehetséges kezelését.

Ennek érdekében együttműködik majd például az oktatási intézményekkel, hogy a felnövő generációk jobban ismerjék és értsék a pénzügyi rendszer és pénzügyi termékek működését.

De feladata lesz az is, hogy együttműködjön a pénzügyi kultúra fejlesztésében szerepet vállaló intézményekkel, szervezetekkel és a pénzügyi szolgáltatókkal a pénzügyi ismereteket megalapozó ismeretek terjesztésében.

A szaktárca közlése szerint az együttműködés sikere érdekében Doubravszky György pénzügyi jogok biztosa folyamatosan várja a javaslatokat internetes oldalán.

Doubravszky György tavaly ősszel várt szélesebb körben ismertté, amikor többed magával megalapította a Hiteltársulás nevű szervezetet. Az interneten szerveződő csoport eredetileg a devizahitelek végtörlesztéséhez kívánt a piacinál kedvezőbb feltételek mellett forinthitelt biztosítani a hozzá betársuló adósoknak. Majd amikor nem jártak sikerrel, mert nem akadt olyan bank vagy takarékszövetkezet, amely érdemben tárgyalt volna velük, civil-állami összefogással saját bank alapításán kezdtek el dolgozni. A végtörlesztés lezárultáig ugyan ebből sem lett semmi, a Webbnak ötelete azonban nem halt el, sőt, a koncepción Doubravszkyval dolgozó Körtvélyessy Lászlót nemrég miniszteri biztossá nevezték ki, feladata a Webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.