Matolcsy lengyeleknek engedi a plázaépítést

A Zugló központjába tervezett, lengyel hátterű Mundo bevásárlóközpont az első külföldi tulajdonú nagyberuházás, amely felmentést kapott a plázastop alól.

Felmentést adott a 2014-ig tartó építési moratórium – közkeletű nevén a plázastop – alól a Mundo bevásárlóközpont számára Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető. Ez annyit tesz, hogy felépülhet a 37 ezer négyzetméteresre tervezett bevásárlóközpont.

A plázastop értelmében 2014-ig nem kaphat építési engedélyt 300 négyzetméternél nagyobb kiskereskedelmi beruházás. Kivétel, ha erre egy tárcaközi vegyesbizottság javaslata alapján Matolcsy György engedélyt ad.

A kisebb befektetőknek ezt mindössze kérvényezniük kell. Az 5 ezer négyzetméternél nagyobb kiskereskedelmi beruházóknak viszont hatástanulmányt kell benyújtaniuk a bizottság számára. A testület a plázastop-törvény meglehetős elnagyolt szempontjai – például környezetvédelmi vagy az épített környezetre gyakorolt hatás – alapján dönt a beruházás sorsáról.

A nemzetgazdasági tárca közlése szerint a közelmúltig jó két tucat cég és beruházó kért felmentést. A folyamodók nagyjából fele ezt meg is kapta.

A teljesen vagy részben külföldi tulajdonú pályázók közül eddig egy sem kapott zöld jelzést. Így a lengyel Echo Investment által tervezett Mundo az első külföldi beruházás, amire Matolcsy György rábólintott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.