Matolcsy ellenőriztet: tényleg ingyen van-e az ingyenes pénzfelvétel?

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan figyeli, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel összefüggésben emeltek-e bármilyen költséget a bankok.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívüli adatszolgáltatás keretében 164 pénzügyi szervezetnél ellenőrzi, hogy díjaikat és költségeiket milyen mértékben módosították, illetve módosítják a jövőben, s amennyiben jogsértést tapasztal, valamennyi szankcionálási eszközét alkalmazni fogja a jogsértő piaci szereplővel szemben - közölte a jegybank honlapján. Az MNB a havi kétszeri ingyenes banki készpénzfelvételi lehetőségről szóló fogyasztóvédelmi tájékoztatóban tért ki erre, hozzátéve, hogy a vizsgálatok nem csak a decemberben a figyelem középpontjába került díj- és költségmódosításokra terjednek ki, hanem hosszabb időszakot fognak át.

A pénzintézeti ügyfelek a tájékoztató szerint februártól két alkalommal díj- és költségmentesen vehetnek fel összesen 150 000 forintot egy általuk megjelölt bankszámláról. A kedvezmény hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik. Gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel.

Arról, hogy mely bankszámláról kívánja igénybe venni a kedvezményt, az ügyfélnek számlavezető bankjánál kell nyilatkoznia. Ezt annak is meg kell tennie, akinek csak egy számlája van. A bankok az ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban felmerülő költségeiket nem háríthatják át az ügyfelekre, a tranzakciós illeték költségeit sem.

A pénzforgalmi szolgáltató akkor írhatja elő kötelezően, hogy a jövedelem az érintett bankszámlára érkezzen, ha az ingyenességet hitelkeret terhére teljesíti. A fogyasztónak azonban célszerű olyan számlát megjelölnie, amelyre jövedelme érkezik, és melyről jellemzően készpénzt vesz fel - írja tájékoztatójában a jegybank.

A készpénzfelvételi kedvezmény akkor vehető február 1-jétől igénybe, ha az ügyfél január 20-ig írásbeli nyilatkozatot tesz. Ezt követően az adott hónap 20-ig megtett nyilatkozat alapján a következő hónaptól vehető igénybe a kedvezmény. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehető. Amennyiben egy számlának több tulajdonosa van (például házastársak számlája), akkor is csak egyikük nyilatkozhat, és veheti igénybe a kedvezményt. 

A tájékoztató felhívja a figyelmet arra is, hogy a törvény kifejezetten megtiltja a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével összefüggésben a fogyasztóval kötött szerződésben megállapított díj, költség vagy ezek számítási módjának fogyasztó számára kedvezőtlen módosítását.
A bankok az ügyfelekkel kötött szerződések (például a lakossági folyószámla szerződés) egyoldalú módosítását - ideértve a költségek, díjak módosítását is - a módosítás hatályba lépését megelőzően legalább két hónappal kezdeményezhetik.

 A bankok a módosítás kezdeményezése esetén az ügyfeleket kötelesek arról tájékoztatni, hogy a módosítást az ügyfél részéről akkor lehet elfogadottnak tekinteni, ha annak hatálybalépése előtt a bankot nem tájékoztatta arról, hogy a módosítást nem fogadja el. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a módosítás hatálybalépése előtti napig az ügyfél jogosult a keretszerződés azonnali költségmentes felmondására - ismerteti a tájékoztató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.