Matolcsy beleláthat minden adótitokba

Lényegében korlátlan betekintési jogot kap az adótitkokba Matolcsy György: a parlament előtt lévő salátatörvény szerint bármely, a feladata ellátásához szükséges adatot megismerhet. A törvényjavaslat alapján már a második félévben élhet bővített jogkörével a tárcavezető.

Miközben az országot a pénzügyi tranzakciós illeték, illetve a biztosítási és a telekomadó tartja lázban, a nemzetgazdasági tárca egy füst alatt egy salátatörvényt is benyújtott a parlamenthez múlt pénteken, amely 71 paragrafusban írja át az adótörvényeket. Úgy, ahogy „rendes" években az őszi adócsomagok szokták.

Csakhogy ezúttal sürgőssé vált a kormány számára a törvények elfogadása, mert a Magyarországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás miatt még a nyár előtt el akarják fogadni a 2013-as költségvetés kereteit. Ehhez viszont szükség van új, illetve módosított adótörvényekre is.

A tervezett módosítások egyik, a javaslatban eldugott pontjának elfogadása esetén lényegében korlátlan betekintést nyerne az adótitoknak számító ügyekbe az adópolitikáért felelős miniszter, aki az Orbán-kormány esetében a nemzetgazdasági tárcát vezető Matolcsy György. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosítása értelmében ugyanis a javaslat valamennyi, a feladat ellátásához szükséges adótitok megismerését lehetővé teszi a számára. Az indoklás szerint ezzel a törvényben meghatározott feladatainak ellátását próbálja segíteni az adócsomagot benyújtó szaktárca – történetesen a Matolcsy György által vezetett minisztérium.

A szakértők eltérően értékelik a módosítási szándékot. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint a miniszternek csak speciális esetekben lehet hozzáférési joga az adótitokhoz, egy általános hozzáférést biztosító rendelkezést véleménye szerint nehéz értelmezni. – A miniszteri poszt politikai pozíció, ezért kényes helyzet adódik abból, ha adótitkokat ad a tárcavezető kezébe a törvény – mondta a Népszabadságnak az adóhatóságot egykor egyébként miniszterként felügyelő szakember.

Máshogy látja a módosítás súlyát Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő szerint az adóhatóságért felelős tárcának, mint felügyeleti szervnek a feladatai megfelelő szintű ellátásához ismernie kell az ügyeket. Példaként a bányajáradékot említette: anélkül nehéz tervezni a bevételt, hogy a szakapparátus tisztában ne lenne a Mol gazdálkodásának adataival. – Nem beszélve arról, hogy az adóalany és az adóhatóság közti adóviták az eljárásrendnek megfelelően adott esetben a miniszteri szintig is eljuthatnak. Hogy bírálja el ezeket az ügyeket a tárca irányítója, ha nem fér hozzá a szükséges adatokhoz? – tette fel a kérdést.

A szakértő arra hívta még fel a figyelmet, hogy az adótitok megőrzésének kötelezettsége továbbra is vonatkozik a miniszterre. – Természetesen egy ilyen törvényi felhatalmazással ezzel együtt is vissza lehet élni – ismerte el –, de inkább arra a magyarázatra hajlok, hogy a miniszter számára más jogszabályokban már biztosított felhatalmazásokkal kerül összhangba az adózás rendjéről szóló törvény a csomag elfogadása esetén.

Felidézte például a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010-es törvényt, amely szerint az illetékes miniszter bármilyen ügyről tájékoztatást kérhet a NAV vezetőjétől. Abban a törvényben azonban kikötik, hogy a jogszabályban meghatározott feladatai ellátásához szükséges esetekben fordulhat az adóhatóság vezetőjéhez a miniszter. Ez a feltétel szerepel a hatályos Art.-ben is: a salátatörvény épp azt a részt helyezné hatályon kívül, amelyik erre a kitételre utal. Vagyis úgy tűnik, az eddigieknél mélyebb betekintést nyer az adótitkokba a nemzetgazdasági miniszter. Mégpedig a törvény kihirdetését követő napon, azaz már idén év közben. Mivel az adótörvényeket még a tavaszi parlamenti ülésszakon el kívánják fogadni, a második félévben már gyakorolhatja is kibővített jogkörét Matolcsy György.

Reagált az NGM

A módosítás pusztán jogtechnikai jellegű – tudatta a Népszabadsággal az NGM a cikk megjelenését követően. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény szerint ugyanis a NAV felügyeletére kijelölt miniszter feladatai ellátásához, továbbá a törvényesség és szakszerűség ellenőrzése érdekében a NAV vezetőjétől jelentéseket, beszámolókat, adatszolgáltatásokat kérhet, továbbá - amennyiben az jogszabályban meghatározott feladata ellátásához szükséges - bármely ügyről tájékoztatást kérhet. Ez a rendelkezés 2011. január 1-je óta változatlan szöveggel hatályban van – írja a tárca, utalva arra, hogy egy rendelet értelmében a NAV felügyeletét a nemzetgazdasági miniszter látja el. „Nem bővül, nem változik tehát a nemzetgazdasági miniszternek az adótitok megismeréséhez való, egyébként korlátozott és célhoz kötött jogköre" – közölte a minisztérium, lényegében megismételve Vámosi-Nagy Szabolcs álláspontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.