Matolcsy beismerte: nem tudnak érdemben hatni a benzinárra

A százmilliárdokért visszavásárolt Mol-tulajdonrész ellenére most Matolcsy úgy vélekedett: az állam nem tudja érdemben befolyásolni a benzinárat.

"A magyar kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni. Az üzemanyagok ára azonban csak nagyon marginálisan tartozik e kategóriába" – állapította meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselőnek adott friss írásos válaszában – írja a Napi.hu.

Matolcsy szerint az üzemanyagok magyarországi árának alakulását olyan világpiaci folyamatok befolyásolják elsősorban, mint a kőolaj és az üzemanyagok nemzetközi jegyzésára, valamint a devizaárfolyamok változása, míg a mindenkori magyar kormányoknak nincsenek olyan eszközei, amelyekkel ezeket közvetlenül, alapvetően befolyásolni tudnák.

Csupán egy terület van, ahol a kabinet az üzemanyagárakat képes kissé befolyásolni: ez a jövedéki adó kapcsán merülhet fel – írta a miniszter. Ennek minimumszintjét azonban az EU határozza meg, tehát itt sincs a magyar kormánynak számottevő mozgástere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.