Matolcsy: Magyarország csatát nyert!

Magyarország az első csatát, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját már megnyerte, de újabb harcok várnak rá, amelyek a növekedés beindításáért folynak - mondta Matolcsy György.

Magyarország az első csatát, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját már megnyerte; az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozás óta egyetlen évben sem mondták ki Brüsszelben, hogy 3 százalék alatti költségvetési hiány lesz Magyarországon - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

A miniszter a Nokia Siemens Networks budapesti Kutatás-Fejlesztési Központja állami támogatásának hivatalos szerződéskötésekor tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország annak a hét uniós tagállamnak az egyike, amely teljesíti a pénzügyi és stabilitási paktum által előírt 3 százalékos hiányszintet. "Ilyen klubhoz tartozni dicsőség" - fogalmazott Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter azonban a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarországra újabb csaták várnak: elsődlegesen „a növekedést kell beindítani, amiért még sokat kell tenni”. Mint mondta, ha Magyarország a 2012. évi növekedési célját is teljesíti, akkor reális esély van arra, hogy - a bizottság várakozásaival ellentétben - 2013-ban is teljesítse a 3 százalék alatti hiánycélt.

A prognózissal kapcsolatban a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel még nem vette figyelembe a Széll Kálmán Tervben szereplő strukturális reformok 2013-ra gyakorolt hatásait. Ezekről a megfelelő kormányzati döntéshelyeken az elkövetkező hónapokban születhet döntés, majd az országgyűlés szavaz róluk. "Ezek mentén haladnak előre a reformok, és ezek mentén lesz 2013-ban 3 százalék alatti a hiány" - ígérte Matolcsy György.

A jövő évre előrejelzett 0,5 százalékos növekedési ütemet kommentálva  a miniszter arra emlékeztetett, hogy Európa-szerte naponta lefelé módosulnak a növekedési prognózisok. Mint mondta, a francia miniszterelnök 1,75 százalékról 1 százalékra csökkentette jövő évi előrejelzését és Németország esetében is hasonlóra lehet számítani, a brüsszeli Bizottság pedig 0,5 százalékos euróövezeti növekedésre számít  2012-ben. A miniszter szerint "a fél százalékos magyar növekedési várakozás innen nézve nem jó, onnan szép teljesítmény, hogy Magyarország képes az eurózóna átlagával növekedni".

Hogy mennyi lesz végül a 2012. évi növekedés, az nagyban függ a partnerektől és Magyarországtól is, hogy ezt az átlagos európai növekedést felfelé haladjuk-e meg - tette hozzá.

Arra a kormányzóvivői bejelentésre, hogy Magyarország a hivatalos Németországi prognózis ismeretében vizsgálja majd felül saját előrejelzését a miniszter emlékeztetett: Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere, így ha Németország nagyobb bővülést remél, akkor Magyarország is reménykedhet a gyorsabb növekedési ütemben.

Az Európai Bizottság csütörtökön hozta nyilvánosságra őszi, az európai uniós tagállamokra vonatkozó gazdasági előrejelzéseit. Ennek értelmében idén 1,4, jövőre 0,5, 2013-ban ismét 1,4 százalék lehet a gazdasági növekedés Magyarországon.

Az Európai Unió végrehajtó testülete megállapította, hogy az év eleji derűsebb kilátások a kedvezőtlenebbre fordult nemzetközi környezet és a belső fogyasztás vártnál gyengébb javulása miatt az év folyamán valamelyest romlottak, a várt növekedés elsősorban a nettó exportnak köszönhető. A külső nehézségek között az euróövezeti adósságválságot, illetve a bankok nehezebb tőkéhez jutási feltételeit és növekvő költségeit említette az értékelés.

Az előrejelzésből kiderül, hogy az államháztartási mérlegben a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3,6 százalékos többletet vár a bizottság idén. Jövőre 2,8, egy évvel későbbre 3,7 százalékos hiányt jósol most a testület. A jövő évi prognózist jelentősen javította Brüsszel a tavaszi 3,3 százalékról - mint kiemelte, ez az időközben bejelentett konszolidációs intézkedéseknek köszönhető.

Magyarországon az államadósság a GDP-hez képest idén 75,9, jövőre 76,5, 2013-ban 76,7 százalékra rúg majd Brüsszel számításai szerint. A munkanélküliségi ráta jövőre kerek 11 százalékra csökken az idei 11,2 százalékról, míg az infláció idén 4 százalék körül alakul - jósolja az Európai Bizottság.

A Nokia Siemens Networks munkahelyteremtő programjáról szóló megállapodást a Nemzetgazdasági Minisztériumban írták alá. Matolcsy György nagy jelentőségűnek nevezte a Nokai Siemens Networks magyarországi kutatóközpontjának bővítését, a 2,7 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam a 270 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást ad, 224 új, felsőfokú végzettségű munkatársat foglalkoztató munkahely jön létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.