Matolcsy: goodbye, déli államok!

Nemzetgazdasági miniszterünk a Heti Válaszban ezúttal arról értekezik, hogy a déli államoknak ki kellene lépni az eurózónából. Matolcsy emellett megmondja, hogy mi a fő probléma az Unióval.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az e heti Heti Válaszban arról értekezik, hogy a déli államoknak ki kellene lépniük az eurózónából. Emellett Matolcsy tanácsokat ad, hogy mi lenne a megoldás az euróválságra.

A Heti Válaszban Matolcsy úgy vélekedik:"az Unió csapdában van". Szerinte alapvetően hibás döntés volt egy új világvaluta létrehozása, valamint egy "Európai Birodalom" felépítésének szándéka. A miniszter szerint ugyanis Európának ehelyett inkább "jólétre, szabadságra, a kreatív európai agy eredményeire, kultúrára és békére" van szüksége, ezek a célok pedig szerinte ellentétesek a "birodalomépítés" kísérletével, és ez okozza az Európai Unió legfőbb problémáit. Európának nagyobb szüksége van a németekre, mint a németeknek Európára, az újraegyesítés után végrehajtott reformokkal, valamint a keleti nyitással ugyanis Németország kitűnő gazdasági teljesítményt ért el.

Matolcsy szerint ha az EU elengedi az euróövezetből a déli államokat, akkor azonnali mély válság fog bekövetkezni, de ha benntartja őket, akkor hosszan elhúzódó válság jöhet.

Matolcsy szerint azonban súlyos hiba, hogy az európai döntéshozók ma a hosszú válságra szavaznak. Ehelyett szerinte a németeknek meg kellene hozniuk a jó döntéseket, vagyis "védőernyővel ki kellene engedni az eurózóna harmadát az euróból", a maradék euróövezetben pedig teljes költségvetési uniót kellene létrehozni, miközben globális és keleti nyitást kell végrehajtani, mert szerinte ez kevesebbe kerülne, mint a mai hibás válságkezelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.