Matolcsy a CNN-nek: a válságnak vége van

A CNN-nek nyilatkozó Matolcsy szerint Magyarország egy "tündérmese", ami egy éven belül sikeres lesz. Matolcsy szerint az idei év ugyan kockázatos, ám jövőre beindul a robusztus növekedés.

Matolcsy a CNN műsorvezetőjének, Richard Questnek adott interjújában arról beszélt, Magyarország a hiány leszorítására "jó adag" nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést fogadott el, példaként többek között a bankadót emelte ki, amelyet nálunk vezettek be először az EU-ban.

Mára azonban elkészült a konvergenciaprogram, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott, ez pedig "a definíció szerint" azt jelenti, hogy Magyarország fiskális állapota "rendben van" – tette hozzá a miniszter. "Egyszóval vége, a válságnak vége van" – summázta Matolcsy.

Richard Quest felvetésére, hogy az első negyedévben több mint egy százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság, és ezzel a legrosszabban teljesítők között volt az unióban, Matolcsy a múlt év negyedik negyedévét állította ellenpontként, amikor a magyar gazdaság az EU-ban a legjobbak között volt.

"Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára, jövőre – ha fogalmazhatok így – robusztus növekedési adatunk lesz. Idén ez egy kicsit kockázatos, igaza van" – reagált a miniszter.

Matolcsy szerint valóban sokan kritizálják Magyarországot a nem hagyományos gazdaságpolitikai lépésekért, de szerinte mégis "ez a jövő". Hozzátette, Magyarország rákényszerült arra, hogy "innovatív" és "kreatív" legyen a gazdaságpolitikában.

"Nonszensz" – reagált Matolcsy arra a kérdésre, hogy mit válaszolna a magyar gazdaság zátonyra futását jósolóknak. "A magyar tündérmese, illetve a magyar példa sikeres lesz egy éven belül" – tette hozzá a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Lassú növekedés, növekvő munkanélküliség, csupán átmeneti intézkedésekkel kordában tartott költségvetési hiány, egykulcsos adó – sorolta Richard Quest a magyar gazdaság főbb ismérveit.

Erre reagálva Matolcsy azt mondta, "minden érmének két oldala van", szerinte ugyanis csökken az államadósság, fenntartható a költségvetési hiány szintje és jóval a GDP 3 százaléka alatt van, több lett az új munkahely, és "természetesen egy átmeneti időszakban" vagyunk a gazdasági növekedést tekintve.

Matolcsy szerint a Magyar Nemzeti Bank "száz százalékban független" a kormánytól. Hozzátette: azoknak, akik ezzel nem értenek egyet, egyértelmű garanciát jelenthet az, hogy a függetlenséget biztosító összes törvény a parlament elé kerül, és el is fogadják őket június végéig.

A miniszter szerint a jövőben az EU-n belül az egész kelet-európai régió egy üzleti központtá válik, amely az eurózóna "déli övezetének" a helyét fogja átvenni.

Matolcsy György már látja a kijáratot
2012. április 19. KA-VOSZ Zrt. megalapításának és a Széchenyi Kártya Program indulásának 10. évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepség. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Fotó: Teknős Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.