Nekiugrik a Fidesz az adórendszernek

A Fidesz a jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze; a három éves adócsökkentési program július 1-jén indulna.

Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 Mokka című műsorában pénteken azt mondta: egyértelműen lesz adócsökkentés július 1-jétől, amikor elindul egy három éves adócsökkentési program.

Leszögezte: a jelenlegi 52 adónemből a Fidesz, 12-16 adónemet törölne el, vagy vonna össze, ez a folyamat július 1-jétől indulna. A miniszteri szék várományosa szerint az szja-hoz, a társasági adóhoz is hozzá kell nyúlni, ahogy a járulékokhoz is. Kijelentette: a szuperbruttósítást kivonják a rendszerből.

Arra a kérdésre, hogy az szja esetében a kulcsok és a sávhatárok változtatását tervezik-e, azt felelte: mindent terveznek, ami a "könnyíti az életet, több jövedelmet hagy az embereknél".

Mint mondta, párhuzamosan az adónemek változtatásával a bürokráciát is csökkentik; egy friss elemzésre hivatkozva leszögezte: Magyarországon 2.800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia. A bürokrácián 20 százalékot kellene "vágni" július 1-jétől egy éven keresztül - emelte ki.

Matolcs György leszögezte hogy először is megszüntetik a "félszuper" bruttósítást, a munkaadói járulékot kiveszik az adóalapból, ami önmagában jelentősen emeli majd az embereknél maradó jövedelmet. "A szuperbruttósítást kivonjuk a rendszerből, mert ez rejtett adó" - fogalmazott. 

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy ezt visszamenőleg teszik-e meg. Mint mondta, ha olyan helyzetben lesznek, hogy ez megoldható, akkor megteszik, de a cél, hogy a magyar gazdaságot "előre juttassák levegőhöz".

A munkaadói járulékot 5-10 ponttal kell csökkenteni a leendő miniszter szerint, de ennek három éves elosztása attól függ, "mit talál" Varga Mihály munkacsoportja.

Matolcsy György szerint a cél, hogy a teljes adóterhelés egyharmaddal csökkenjen. Elsőként nagy valószínűséggel olyan adónemeket törölnek el, illetve csökkentenek, amelyek a vállalkozói szférában gátolják a munkahelyteremtést.

A leendő miniszter egy kérdésre válaszolva szólt arról is: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek "forintosításának" lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás - aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik - "sokba kerül majd a bankrendszernek".

Matolcsy György már a Fidesz elképzeléseit ecseteli
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.