Matolcsy, a „sajátutas” jegybankelnök

Az irányadó, a reagáló és a sajátutas kategóriák közül Matolcsy Györgyöt ez utóbbiba sorolja a Financial Times térségünkkel foglalkozó blogja, amely a kormányfő jobbkezeként tekint a monetáris politika első számú felelősére.

A Financial Times beyondbrics blogja legfrissebb bejegyzésében azzal foglalkozik, hogy a feltörekvő gazdaságok jegybankjai milyen döntéseket hoznak, és ez miként befolyásolja a befektetők döntéseit. Egyre több elemző vélekedik úgy, hogy a mostani feszült időszakban érdemes megkülönböztetni a feltörekvő gazdaságokat. Ennek megfelelően az FT blogja három nagy csoportra osztotta a jegybankárokat: iránymutatók, reagálók és saját útjukat járók – írja a Portfolio.

Matolcsy György a saját útjukat járó jegybankárok közé került Juan Carlos Fábrega argentin és Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök társaságában. A blog Matolcsyval kapcsolatban megjegyzi, hogy habár Magyarország egy kis ország, nagy érdeklődést vált ki a befektetők körében. Emlékeztet: 2012 augusztusa óta határozott kamatcsökkentést folytat a jegybank a növekedés beindítása érdekében, és Matolcsy György a múlt héten még azt mondta, hogy további kamatcsökkentések jöhetnek. A kamatcsökkentő ciklus folytatása azonban kérdésessé vált a forint jelenlegi szintjei mellett – jegyzi meg a lap.

Ha a forintra nehezedő eladói nyomás folytatódik, akkor Matolcsynak nem lesz más választása, csak a kamatemelés. Mindez annak ellenére, hogy választási évben vagyunk, és a jegybankelnök Orbán Viktor miniszterelnök jobbkeze.

A cikk az iránymutató jegybankárok közé sorolja Alexandre Tombini brazil, Agus Martowardojo indonéz és Raghuram Rajan jegybankelnököt. A brazil jegybankot számos kritika érte amiatt, hogy engedett a politikai nyomásnak, és túl hosszú ideig túlságosan alacsony szinten tartotta az alapkamatot. Azonban a nagy feltörekvő gazdaságok közül Brazília volt az első a sorban, melynek jegybankja kamatot emelt tavaly áprilisban.

A reagáló jegybankárok közé tartozik Erdem Basci, a török jegybank elnöke és Gill Marcus dél-afrikai jegybankelnök. Az FT blogja Erdem Basci esetében megjegyzi, hogy az elmúlt időszakban ő okozta a legnagyobb rémületet a piacok számára, és csak akkor emelt kamatot, amikor azt a piac már kikényszerítette. Luis Costa, a Citigroup feltörekvő piacokért felelős közgazdásza úgy vélekedett, hogy ennek a török kamatemelésnek már 6-7 hónappal ezelőtt meg kellett volna történnie, nem pedig most.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.