Matolcsy 2008-as mértékű IMF-EU-hitelre számít

Matolcsy György 17-20 milliárd eurónyi, elővigyázatossági "jellegű" kölcsönre számít a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól összesen - értesült az index.hu. A kormány nem kíván találgatásokba bocsátkozni, a nemzetközi bankházak rögös tárgyalásokra és további alapkamatemelésekre számítanak.

A jegybanki függetlenség, a pénzügyi intézmények, a válságadók, a költségvetés és az adózás kulcsterületein előrelépést kell elérni ahhoz, hogy reményünk legyen az IMF és az EU részéről várt 17-20 milliárd eurós, elővigyázatossági jellegű hitelmegállapodásra - áll a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a lap birtokába jutott összefoglalóban.

A dokumentum megemlékezik arról, hogy az összeg a hazánk számára 2008-ban megítélthez mérhető. (Az ország ennek egy részét nem hívta le.)

Az IMF addig nem tárgyal, amíg Magyarország megnyugtató módon meg nem állapodik az EU-val - derül ki a Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter tapasztalatait taglaló részből. Addig a tárca a hivatalos tárgyalások megindítására nem lát esélyt.

Matolcsyék szerint az EU-pénzügyminiszterek január 24-én napirendre vehetik a magyar kérdést, és február 21-én döntést is hozhatnak rólunk.

Eközben a Bloomberg hírügynökség az IMF terveit ismerő forrásra hivatkozva azt írta: a valutaalap az egykulcsos adó eltörlését kérheti Magyarországtól a tárgyalásokon.

Egy erre vonatkozó újságírói kérdésre Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője mai sajtótájékoztatóján leszögezte: a kormány nyilvánosságra fogja hozni az IMF szempontjait, feltételeit, amint a tárgyalások eljutnak ebbe a stádiumba.

A szóvivő szerint ez az ügy sokkal fontosabb annál, mint hogy bármilyen találgatásba belemenjenek. "Folyamatos konzultációban vagyunk az IMF-fel, és ha majd Fellegi miniszter úrral közölnek szempontokat, javaslatokat, feltételeket, és azok olyan stádiumban vannak, nyilvánosságra fogjuk hozni őket" - mondta.

A miniszterelnök szóvivője kérdésre arról is beszélt: az elmúlt két napban világossá vált, hogy az Európai Bizottság észrevételeinek jelentős részében nagyon gyors megállapodásra fog jutni a kormány az unióval. Ezt Orbán Viktor a bizottság elnökének írt levelében is megerősítette. Szavai szerint nagy előrelépés várható ezekben a kérdésekben jövő kedden, amikor a kormányfő José Manuel Barrosóval és Herman Van Rompuy-jal, az Európai Bizottság, illetve Európai Tanács elnökével is tárgyal Brüsszelben.

Az IMF/EU-megállapodás kilátásairól szóló biztató magyar kormányzati nyilatkozatok ellenére a magyar jegybanknak egyelőre valószínűleg folytatnia kell a monetáris szigorítást, mivel a Magyarországgal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés várhatóan erős marad egészen a megállapodás aláírásáig - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A magyar államadósság törlesztéskockázatának piaci megítélése mindazonáltal csütörtökön is - az előző nap kezdődött lendületes árcsökkenési folyamatot követve - jelentősen javult a londoni piacon.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni piacelemzői úgy vélik, az MNB a jövő keddi monetáris tanácsi ülésen újabb fél százalékpontos, februárban pedig még egy hasonló mértékű kamatemelést hajt végre. Ezzel 8 százalékra emelkedne az alapkamat.

A ház szerint az IMF/EU-hitelprogrammal kapcsolatos piacnyugtató kormányzati jelzések nyomán jelentősen csökkent a soron kívüli vészkamatemelés valószínűsége. A cég londoni elemzői szerint azonban továbbra is várhatók forintárfolyam-kilengések, és ez "kamatemelési üzemmódban" tartja az MNB-t.

Legkorábban az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU- megállapodás létrejöttét.

A cég a csütörtöki elemzés szerint azonban az IMF/EU-program indulása után sem lát jelentősebb kamatcsökkentési mozgásteret, és így nem számol azzal, hogy az MNB a 2009-eshez hasonló mértékű agresszív enyhítésbe kezdhet. "Bizonyosan lesznek nehézségek" a program végrehajtásában, és emiatt "valószínűtlen", hogy a forinterősödés tartós marad - vélik.

Mindemellett a ház az idei évre recessziót is jósol a magyar gazdaságban. A cég előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 0,6 százalékkal csökken 2012-ben. Véleménye szerint emiatt további erőfeszítésekre lesz szükség az államháztartási hiánycél teljesítése érdekében. A támogatottság csökkenése miatt azonban a kormány esetleg nem lesz hajlandó újabb takarékossági intézkedéseke, és "ez nézeteltérésekhez vezethet a hitelező intézményekkel".

A ház elemzőinek többsége azzal számol, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 8,00 százalékon marad.

A JP Morgan londoni elemzői előző nap ismertetett átfogó előrejelzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB két részletben, egy-egy 0,50 százalékpontos emeléssel 8 százalékig emeli alapkamatát az első negyedév végéig. A ház szerint ha az IMF/EU-finanszírozásról szóló egyezményt - a JP Morgan alapeseti forgatókönyve szerint - a második negyedévben aláírják, az MNB hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.