Matolcsy 1,9 milliót vett ki Járai zsebéből

A pénzügyi stabilitási törvényt is gond nélkül megszavazta a parlament Fidesz-KDNP-s többsége, igaz, a voksoláson az MSZP és az LMP képviselői – előbbiek önszántukból, utóbbiak fizikai akadályoztatásuk okán – nem vettek részt.

A törvényhez az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványával Rogán Antal, a parlament gazdasági biztottságának fideszes elnöke Járai Zsigmond kedvében akart járni, ezért azt javasolta, hogy a hazai átlagkereset kilencszeresét, havi csaknem 1,9 millió forintot kereshessen a volt jegybankelnök azzal, hogy a Költségvetési Tanács (KT) vezetői pozícióját is betölti.

Ezt a javaslatot Nyikos László, a költségvetési bizottság jobbikos elnöke felháborítónak és pofátlannak tartotta, s kérte annak visszavonást. Emlékeztetett arra, hogy amikor Járait tavaly a jegybank felügyelőbizottsági elnökének nevezte ki a parlament, akkor ezért 1,3 millió forintos havi tiszteletdíjat szavazott meg neki.

Rogán válaszában felhívta a figyelmet egy új fejleményre, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtott egy még újabb módosítót, melynek értelmében a Költségvetési Tanács elnökének nem jár díjazás. Rogán ezután önként visszavonta a Járai premizálására vonatkozó indítványát.

Nyikos azt is döbbenetesnek tartotta, hogy a KT a parlament demokratikusan, a népakaratot tükrözően megválasztott költségvetési bizottsága felett gyámkodjon, és a bizottsági javaslatokat tetszése szerint megvétózza.

Egy háromtagú testület, amelynek két tagját a köztársasági elnök nevezte ki, és amelynek csak hatásköre van, felelősségre nem vonható, ilyen jogosítványokat ne szerezhessen – követelte. Párttársa, Z. Kárpát Dániel is csatlakozott ehhez, egyben felhánytorgatta a Fidesz-kormánynak, hogy történelmi felelősségét elmulasztva nem kezdeményezte az ország devizaadósságának újratárgyalását, de még csak kísérletet sem volt hajlandó ebbe az irányba tenni.

Rogán szerint nincs igaza Z. Kárpátnak, mert nem kell a Dnyeszter-menti Demokratikus Köztársaságba menni ahhoz, hogy a parlament feletti költségvetési vétójoggal találkozzunk. A német alkotmánybíróságnak is van ilyen joga – érvelt.

Matolcsy zárszavában a stabilitást és kiszámíthatóságot hozó törvény elfogadása mellett érvelt, mert az szigorúan szabályozza a költségvetés fenntarthatóságát és az államadósság folyamatos csökkentését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.