Matolcsy új húszezrest nyomott

Szokatlan húszezer forintos bankjeggyel találkozhatnak hétfőtől mindazok, akiknek a kezében megfordul ekkora címlet. A gyanús bankó nem a pénzhamisítók műve.

A megújított húszezer forintos bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hozza forgalomba. A jegybank közleménye szerint a jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást.

Az új bankjegyek szeptember 25-től, a kibocsátásról szóló rendelettel váltak törvényes fizetőeszközzé. A készpénzciklus szereplőinek, vagyis a pénzfeldolgozógépek, az ATM-ek, az automaták üzemeltetői, a pénztárosoknak a jegybank által támogatott felkészülését követően, december 14-től találkozhatunk a megújult bankjegyekkel először a készpénzforgalomban.

A megújított és a jelenlegi húszezer forintosok 2016 végéig még párhuzamosan lesznek használhatók, azt követően azonban a régi változatú bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonja. A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.