Matolcsy tényleg befejezi?

A héten kiderül, szavatartó szakember-e Matolcsy György. Legalábbis a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) irányul a figyelem, kedden esedékes a monetáris tanács augusztusi kamatdöntő ülése, ahol elvileg változatlanul kellene hagyniuk a 2,1 százalékos alapkamatot. A legutóbbi döntés után rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be a kamatcsökkentési ciklus lezárását, így most kiderül, maradnak-e ennél a stratégiánál.

Az ülést követő kommentekből kiderül, továbbra is úgy értékeli-e a grémium, hogy tartósan, akár 2015 egészében fennmaradhatnak a laza monetáris kondíciók – fejtette ki Szaniszló Bálint, az OTP Bank elemzési központjának munkatársa. Az eurózónára vonatkozó legutóbbi statisztikák – melyek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az Európai Központi Bankra (EKB) – is abba az irányba „tolják” az EKB-t, hogy lazítson monetáris politikáján.

A tengerentúlon viszont más kép rajzolódik ki. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jegyzőkönyve a napokban jelent meg, s azt sejteti, hogy tavasszal kamatemelés lehet. Noha pénteken Jackson Hole-ban a Fed szokásos éves jegybankári tanácskozásán Janet Yellen, a szervezet elnöke hagyott bizonytalanságokat e tekintetben. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Bank of England döntéshozói közül legutóbb már ketten is az emelésre, vagyis a szigorításra szavaztak.

Mindez azért fontos, mert nemzetközi présbe kerülhet lassanlassan a magyar jegybank is, s bizony ügyesen kell majd manővereznie. Nem sok idejük marad pihenni a befektetőknek és az elemzőknek a szombaton véget érő Jackson Holei konferenciát követően, hétfőn máris a német Ifo intézet üzleti hangulatindexét és az egyesült államokbeli újingatlan-eladások számait figyelhetik.

A hosszú ideje lábadozó amerikai ingatlanpiac állapotáról a vártnál jobb képet festettek az elmúlt héten érkező adatok. A helyzet javulásában a munkanélküliség csökkenésén és a fogyasztók növekvő bizalmán túl jelentős szerepe lehetett a jelzáloglevelek tartósan alacsony kamatszintjének is, a 30 éves hozamok épp az elmúlt héten kerültek új idei mélypontjukra 4,10 százalékkal – fejtette ki Veseta Nándor, a Geo Professional portfóliómenedzsere.

Várakozásai szerint az új ingatlanok eladásainak hétfőn érkező számai megerősítik a kedvezőbb képet, s jó hírekre számít a csütörtökön napvilágra kerülő ingatlanértékesítések kapcsán is. Az amerikai ingatlanárak alakulásáról kedden érkeznek friss számok: a 2013-ban látott gyorsuló áremelkedés idén megtörni látszik. A nemzetközi piacokon izgalmas téma az infláció alakulása.

A hét utolsó napján előzetes információk érkeznek a mostanában leginkább reflektorfényben lévő eurózónából, csütörtökön pedig a német fogyasztói árak alakulásáról. Ha csalódást keltőek lesznek az adatok, úgy az EKB elnöke,Mario Draghi már törheti a fejét az újabb élénkítő lépéseken.

A héten jönnek konjunktúraadatok is az eurózónáról. Ezek tovább növelhetik a nyomást az EKB-n, hogy egy jelentősebb mennyiségi lazítási programot jelentsen be. A hetet ebben a régióban a német Ifo index adata indítja majd; az elemzők azt várják, hogy az adat a német aktivitás lassulásáról árulkodik majd. Ezt támaszthatják alá az eurózónás bizalmi indikátorok is. A legnagyobb izgalmak ezután a hét végére maradnak, mivel pénteken publikálják az eurózóna munkanélküliségi adatait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.