Matolcsy megint üdülőt vett

Megint üdülőt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Matolcsy György jegybankelnök védőszárnyai alatt dolgozó „nemzeti értékvédők” most a Matolcsy Gyöngyi polgármester által vezetett Balatonakarattya területén invesztáltak.

Nincs tévedés, az MNB hat alapítványa nettó 890 millió forintért a Matolcsy György felesége, Matolcsy Gyöngyi polgármester felségterületén lévő hat hektáros MÁV gyermeküdülőt szerezte meg. És már azt is tudják, hogy az ingatlan egy vezetéstudományi iskolának ad majd otthont. Folytatódik a cégalapítás is, ezúttal tanácsadó vállalkozást hozott létre a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS), amelyben igazgató Matolcsy másik rokona – számolt be az Átlátszó.hu.

Az MNB-alapítványok honlapján az olvasható: a MÁV Vagyonkezelő Zrt. pályázatán az eredeti, 890 millió forint plusz áfa hirdetési áron vásárolták meg a balatonkenesei MÁV-üdülőt. Nem tévedés, hogy Kenesét írnak, holott a több mint hat hektáros, jelentős vízparti területtel rendelkező ingatlan a szomszédos Balatonakarattyához tartozik. A település honlapja szerint még testületi üléseket is tart a terület rendezvénytermében a Matolcsy György jegybankelnök felesége, a 2014-ben független színekben, Fidesz-támogatással választást nyert Matolcsy Gyöngyi polgármester által vezetett balatonakarattyai önkormányzat.

Az elírás onnan eredhet, hogy az akarattyaiak nem túl régen, 2012-es népszavazáson döntöttek a leválásról Balatonkeneséről, a szakítás a tavalyi önkormányzati választások óta hatályos.

Nem csak a címregiszterek szorulhatnak frissítésre: az egyébként szintén fideszes vezetésű Kenese kezdetektől vitatta a területi megosztást, mondván aránytalanul sok nagy-adófizető került „Matolcsyfalvára”, nem kizárt, hogy a keneseiek bíróságon támadják meg a népszavazással eldöntött határokat szentesítő kormányhivatali határozatot.

A jegybanki alapítványok által most megvásárolt vízparti ingatlanon valaha vasutasgyerekek üdülhettek, a jelenlegi bérlő kft. magánszállásokat működtet, és fesztiváloknak ad helyet, a jövőben pedig – a tervek szerint 2016 nyarától – oktatási és konferencia-központot működtetnek ott a Pallas Athénék, s a létesítményben működik majd az úgynevezett Magyar Vezetéstudományi Iskola is.

A Matolcsy família évek óta kötődik Akarattyához: Matolcsy György nagyapja horthysta minisztériumi hivatalnokként részt is vett a nyaralótelep parcellázásában, a családnak jelenleg csinos kúriája van a faluban.

Eközben tovább terebélyesedik az MNB-közeli cégháló is: Ferida Zrt. néven üzletviteli, vezetési tanácsadással foglalkozó vállalkozást hozott létre a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány.

Az új cégben – ahogy több jegybank-alapítványos vállalkozásban – igazgatósági tag lett Matolcsy György jegybankelnök rokona, Szemerey Gabriella, valamint Bánkuty Tamás, az MNB felsőoktatás- és gazdaságtervezője, illetve Patakiné Gramantik Ildikó, a PADS igazgatója – az új vállalkozás fő tulajdonosa a PADS.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.