Matolcsy mer nagyot álmodni

A kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatokat is bevonná a jegybank növekedési hitelprogramjába Matolcsy György – erről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszélt a Kossuth rádió G7 című műsorában.

A program lényege, hogy az MNB meghatározott célokra és feltételek mellett, nullaszázalékos kamaton forrást biztosít a magyarországi pénzintézeteknek, amelyek azt legfeljebb 2,5 százalékos teljes hiteldíjmutatóval adhatják tovább a cégeknek.

A jegybankelnök megerősítette, amit nemrég egy konferencián már elmondott: az MNB idén ezermilliárd forintos kihelyezéssel számol a növekedési hitelprogram keretében. A jegybank adatai szerint tavaly és 2013-ban a magyar gazdasági növekedés felét a jegybank programjai biztosították. Az MNB célja a hitelprogram kiterjesztésével az, hogy újból meglegyen a „plusz egy százalék” a három-négy százalék közötti gazdasági növekedéshez.

A növekedési hitelprogram 2013-as első szakaszában 701 milliárd forintot helyeztek ki a pénzintézetek, míg az 2013 októberében indult második ütemben tavaly év végéig 584,2 milliárdot, amelyből 472,3 milliárd forintot tavaly folyósítottak a bankok. Míg az első ütemben inkább a hitelkiváltások domináltak, addig a második szakaszban már közel 97 százalék volt az új hitelek aránya. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 61 százalék, az új forgóeszközhiteleké 27 százalék, míg az uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék. Az új beruházási kölcsönök átlagos mérete 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 57 millió, az EU-s hiteleké pedig 36 millió forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.