Matolcsy felakasztja az ollót, Nagy Márton lesz az új jegybanki alelnök

A várakozások ellenére nem tíz, hanem 15 bázisponttal nyeste vissza a monetáris tanács a jegybanki alapkamatot, így az 1,35 százalékra csökkent. Nagy Márton lesz az MNB új alelnöke a hétfőn lemondott Balog Ádám helyett.

A hír annyira meghatotta a piacot, hogy a forint árfolyama be is nézett 309 forint alá. „Gazdaságtörténetileg a legalacsonyabb alapkamatot értük el. Az első körben 24 hónapig, most pedig 5 hónapon keresztül folyamatosan kedvező irányban befolyásoltuk a gazdasági környezetet. Azt gondolom, hogy az egyik legkedvezőbb üzleti környezetet sikerült ezzel kialakítanunk" - mondta Matolcsy György jegybankelnök a tanács döntését követő sajtótájékoztatón. A kamatcsökkentési ciklus ezzel le is zárult Matolcsy szerint.

Ez nagyjából meg is felel a piac várakozásainak, ugyanis 1,3 százalék körülre várták a kamatcsökkentési ciklus végét - a meglepetés annyi volt, hogy a piac valószínűbbnek tartott volna két tíz bázispontos mérséklést. De ennek nagy jelentősége nincs. Ilyen kamatszint mellett lényegében értelmetlen lesz bankbetétben tartani a megtakarításokat, jelen állás szerint ugyanis a mostani kamatok az inflációt se nagyon tudják kitermelni.

A kötvénypiacot és a forint-euró árfolyamot a kamat mellett más, fontosabb tényezők is mozgatják, mint a görög küszködés. Az euró árfolyama a 305-3015 forint közti sávban mozoghat, de a görögök akár ki is tolhatják a kurzust a sávból, ideiglenesen begyengülhet a forint.

Kiderült az is: Nagy Márton lesz a jegybank új alelnöke. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.