Dohánytrafik: ha akar, ma már pályázhat

Könnyebben kap dohánykereskedelmi jogot az a pályázó, aki vállalja, hogy eljár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáira és továbbképzéseire.

Egy hónapos csúszással, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztrium (NFM), illetve az alárendelt Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közzétette a dohánykereskedelem jogának megszerzésére szóló pályázatát. A koncessziós pályázatokat az érdeklődők február 13-ig küldhetik el postán. A pályázat részvételi díja 25 ezer forint, emellett 100 ezer forint pályázati biztosítékot is fel kell mutatnia.

Az NFM már korábban közzétette a dohánykoncesszió díjait. Eszerint településmérettől függően 100 ezer és 240 ezer forint között lesz egy trafik éves koncessziós díja, amit a vállalkozónak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek kell megfizetnie.

A pályázók elvileg korlátlan számú pályázatot adhatnak be, azonban fontos korlát, hogy a trafiktörvény előírása szerint öt koncessziónál több nem lehet egy tulajdonos kezében, illetve egy adott településen a trafikok kétharmadánál több üzlete nem lehet egy vállalkozónak.

Minden 18 évesnél idősebb, büntetlen előéletű magyar állampolgár pályázhat trafikra. A kiírás sajátossága, hogy a kiírók nem kérik a koncesszióra pályázóktól, hogy azok pontosan hol kívánnak üzletet nyitni. Szakmai vélekedések szerint így később előállhat az a helyzet, hogy egy adott város legforgalmasabb pontján lesz egymás mellett az összes, a városra engedélyezett dohánytrafik.

A jelenlegi feltételek alapján konkrét üzlethelyiség tulajdon- vagy bérleti jogát csak akkor kell felmutatni a pályázónak, ha már az elnyert koncesszióval a zsebében a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV)-hoz fordul dohánykereskedelmi engedélyért. Ugyanakkor a kiírásban szerepel az a megkötés, hogy a pályázónak a koncesszió elnyerése után legkésőbb 6 hónappal meg kell nyitnia az üzletét, és amennyiben ezt nem teszi meg, úgy vaskos kötbért kell fizetnie.

A kiírás egy sajátságos pontja szerint a pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a pályázó vállalja, hogy beiratkozik a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által szervezett szakmai továbbképzésre, illetve részt vesz ilyen témájú konferencián.

A teljes pályázati kiírás a www.nemzetidohany.hu oldalon található, amelyet szombat délelőtt - vélhetőleg a nagy érdeklődés okozta túlterhelés miatt - huzamosabb ideig nem lehetett megnyitni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.