Mától bárki előfizethet a 4G mobilnetre

Nyilvános kereskedelmi szolgáltatásként tegnap óta elérhető a 4G mobilnet. A T-Mobile hálózata a főváros negyven százalékát fedi le.

Elindult az első magyarországi  4G/LTE kereskedelmi szolgáltatás a T-Mobile-nál – tudatta közleményben a szolgáltató, amely szerint a főváros lakosságának negyven százaléka beltéren (azaz az ingatlanokon belül is) veheti igénybe a szolgáltatást.

A Magyar Telekom kora ősszel jelentette be, hogy elindítja az LTE-szolgáltatást, amely az elmúlt hetekben teszt-hálózatként működött. A nyilvános tesztben a cég kiemelt ügyfelei és munkatársai vehettek részt. Az induláskor Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein működött, mára ezeken kívül a II., XI. és XIV. kerületek nagy részét is lefedi az új generációs hálózat.

Az év végére megháromszorozták az LTE bázisállomások számát. A tervek szerint a Telekom  2012-ben Budapest egészére növeli a lefedettséget.

Az év végén lezárult teszt tapasztalatai alapján az új technológia lényegesen gyorsabb, a szélessávú vezetékes internet használatához hasonló élményt ad. Sok esetben emelték ki a tesztelők a feltöltési sebesség jelentős emelkedését. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a sávszélesség kihasználhatósága a használt PC vagy notebook teljesítményének is függvénye. 

A 4G mobilnetet egy speciális díjcsomaggal és USB-modemmel lehet igénybe venni. A Net&Roll 4G mobilinternet csomag 11900 forintért 40 GB adatforgalmat kínál, a szolgáltató azonban március végéig 2000 forint havidíj-kedvezményt ad. A 40 GB adatmennyiséget tartalmazó csomagban nincs túlforgalmazási díj, a forgalmi keret elérése esetén a sávszélesség csökkentésre kerül.

Az LTE-szolgáltatás indulása mellett folytatódik a Telekom hálózatmegújító projektje is: eddig közel 600 helyen vált elérhetővé az országban a a 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú mobilinternet szolgáltatás. E technológiát a versenytárs szolgáltatók is alkalmazzák saját hálózatukon: a Telenor lényegében befejezte hálózatrekonstrukciós projektjét, s a végéhez közeledik a Vodafone is. A Telekomnak az Ericsson, a Vodafone-nek a kínai Huawei, míg a Telenornak a szintén kínai ZTE szállította az infrastruktúrát.

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.