Másra is fáj a foga a pápai új urának

Hazai húsipari berkekben kevesen ismerik azt a céget és annak az ügyvezetőjét, amely 1,134 milliárd forintért megveszi a felszámolótól a pápai húsipari csoportot. Azért nem mondott többet beszélgetőtársunknak a befektető neve, mert most veti meg a lábát Magyarországon.
A Tano Commerce Kft.-t tavaly alapították Budapesten, tulajdonosa egy Brit Virgin-szigeteki vállalkozás, a Tano Commerce ügyvezetője a tajvani Liu Chi-Jen. Tajvani tőke is állhat a cég mögött, mondták lapunk forrásai. Az nem világos, hogy Liu Chi-Jen magánpénzeket vagy tajvani állami forrásokat fektet-e be, de célja az, hogy élelmiszer-ipari cégeket szerezzen meg – mesélte egyik beszélgetőtársunk. Magyarországon ez lesz gyakorlatilag az első befektetése, de feltérképezi a további lehetőségeket.

Máig tartja magát az a szektorbeli szóbeszéd, hogy ő volt az, aki durván egy éve, a már akkor botladozó pápai húsgyárra 1 eurós (akkor úgy 310 forintos) ajánlatot adott, de az akkori tulajdonos, a pápai önkormányzat nem adta el neki az üzemet. És ő lehetett az, aki idén tavasszal közel 110 millió forintot kínált az akkor már felszámolás alatt levő, első körben meghirdetett húsipari csoportért.

A tavaly novemberben létrehozott Tano Commerce fő tevékenysége ma is étel-ital és dohány-nagykereskedelem. Liu Chi-Jen az említett cég mellett másik két itteni vállalkozásban, a szintén 2015-ben alapított és szintén a Brit Virgin-szigeteki tulajdonossal rendelkező Chi Fu Investment Hungary Kft.-ben és a Chi Fu Europe Re Kft.-ben vezető. Bár a cégbírósági bejegyzésekben nem szerepel, de az ingatlannal foglalkozó Chi Fu Investment Kft. egyik hazai vezetője magyar, Polonyi Katalin kínai szakdiplomata, korábban a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főtanácsadója. A két Chi Fu-cég neve korábban egy kormányzati hátterű eladási prezentáción is előkerült, mint a legjelentősebb tajvani befektetők egyike.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.