Másodfokon sem trükközött az OMV-vezér Mol-ügyben

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV korábbi vezérigazgatója 2009-ben nem élt vissza bennfentes információkkal, amikor azt nyilatkozta, a vállalat nem adja el Mol-részvényeit, majd OMV-részvényeket vásárolt magának, és mégis eladták a Mol-részvényeket – döntött másodfokon a bécsi bíróság.

Másodfokon is felmentették Bécsben Wolfgang Ruttenstorfert, az OMV korábbi vezérigazgatóját a bennfentes kereskedés vádja alól. A gyanú a társaság 2009-es Mol-részvény-eladása kapcsán merült fel.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV Mol-ügyben meghurcolt ex-vezére - fellélegezhet
Wolfgang Ruttensdorfer együttműködést ajánl

Az osztrák olajkonszern vezetőjét azzal vádolták, hogy visszaélt a bennfentes információval, amikor 2009 márciusában, egy héttel az OMV Mol-részesedésének meglepetést okozó eladása előtt OMV-részvényeket vásárolt.

A Bécsi Tartományi Felsőbíróság megállapította, hogy a vezető egy ösztönzői program keretében vett részvényeket, és a vállalat belső szabályai szerint három évig nem adhatta el azokat. Így nem tett szert tényleges árfolyamnyereségre. A bíróság egyúttal elutasította az ügyészségnek az ítélettel szemben benyújtott fellebbezését.

Az OMV 2009. március végén jelentette be, hogy eladja 20,2 százalékos Mol-részesedését az orosz Szurgutnyeftyegaznak 1,4 milliárd euróért, az akkori piaci ár kétszereséért. Ruttenstorfer egy március 18-án készült és március 23-án megjelent interjúban még azt mondta, nem áll szándékukban eladni a Mol-részvényeket. Az eladás utáni napokban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama.

Ruttenstorfer ellen eredetileg az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet tett feljelentést azzal érvelve: nem az a mérvadó, hogy nyert-e az ügyleten az igazgató, hanem az, hogy visszaélt-e bennfentes információval.
Az eljárás nagy feltűnést keltett Ausztriában, főként vállalati körökben. Ismert osztrák üzletemberek nyílt levélben álltak ki Ruttenstorfer mellett, és a bennfentes kereskedés tilalmára vonatkozó szabályok pontosítását szorgalmazták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.