Másodszorra is befuccsolt a digitálistábla-tender

A két pályázó konzorciumból az IBM már korábban kiesett, a HP pedig nem adott be árajánlatot. A központi beszerzés kudarca után elképzelhető, hogy az iskolák maguk vásárolhatják meg a digitális eszközöket a 24,3 milliárdos uniós keretből.

A csütörtökig meghosszabbított határidőre sem adott le érvényes árajánlatot a digitális táblákat is magába foglaló oktatási informatikai eszközökre kiírt közeszerzésen a HP Magyarország – adta hírül ma reggel a Hvg.hu. Lapunk úgy tudja: a HP nem indokolta, hogy végül miért nem adott árajánlatot, ám a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a korábbi tenderen is a 24,3 milliárdos keretösszeget jócskán meghaladó ajánlatot beadó HP ezúttal sem tudott a kereten belül maradni.

A tendert kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) hivatalosan csak később hirdet eredményt. Forrásaink szerint a pályázat újabb kudarca miatt az egyetlen elképzelhető megoldás az lehet, hogy szakítanak a központi beszerzés koncepciójával. Azaz: az iskolák nem a pályázató NFÜ által kiválasztott gyártók illetve beszállítók termékeiből választhatnak, hanem az uniós forrásokból származó 24,3 milliárdos keretösszeget szétosztják az oktatási intézmények között, és azok a központi műszaki irányelvek alapján maguk választják ki a nekik tetsző gyártót, illetve eszközeit.

Ugyanakkor a tender második kudarca – tavaly azért lette eredménytelen a közbeszerzés, mivel az IBM kartellező alvállalkozókkal indult, a HP pedig túl magas árajánlatot adott be – azt is jelenti, hogy az oktatásinformatikai eszközökért pályázó iskolák minden bizonnyal újra kell, hogy pályázzanak az eszközökért. Forrásaink úgy vélik: ebben az esetben már gyorsabb lebonyolítással lehet számolni, azaz az év végére már elkezdődhet a digitális eszközök kiszállítása az iskolákba.

Amit otthon nem kapnak meg, az iskola nem tudja pótolni
iskola, számítógép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.