Másfélszeresére nőtt a CIB-csoport bevétele

Az idei első negyedévében a CIB Csoport nettó működési bevételei 40,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A bővülés elsősorban a jelentősebb nettó kamatbevételnek tudható be, amely a bővülő ügyfélkör, a csoport újraárazási politikája és a stabil kereskedési tevékenység eredménye.

A CIB Csoport ügyfélhiteleinek állománya az első negyedévben 630 milliárd forinttal gyarapodott, s 29 százalékos bővülés után meghaladta a 2800 milliárd forintot. A plusz  60 százalékban a devizaárfolyamok változásából adódott. A vállalati hitelállomány meghaladta az 1 600 milliárd forintot (+27%), a lakossági hitelek több mint 573 milliárd forintra növekedtek (+40%), amiből a jelzálog alapú hitelek állománya 525 milliárd forintot tett ki (+50%). A fedezet nélküli hitelezés elérte a 33 milliárd forintot (+10%).

A CIB Lízing Csoport tőkekinnlevősége az első negyedévben 653 milliárd forintot tett ki (+25%). A CIB Alapkezelő által kezelt teljes vagyon 210 milliárd forint volt (-31%). A betétállomány tekintetében a CIB 133 milliárd forintos növekedést könyvelhetett el, mindezt erős, árvezérelt versenykörnyezetben. Az ügyfélbetétek összege így a negyedév végére elérte az 1516 milliárd forintot.

A világgazdasági recesszió következményeként, valamint annak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásaként, a CIB Csoport az értékvesztésből származó jelentős hitelkockázattal szembesült. Az újonnan képzett céltartalék - a még prudensebb megközelítés következtében - 21 milliárd forintra ugrott, ami számottevő mértékben befolyásolta a csoport adózás utáni eredményét.

Ezen környezetben a CIB Csoport számos olyan programot indított, amelyek azokon a lakossági és üzleti ügyfeleken kívánnak segíteni, akik nehéz helyzetbe kerültek hiteleik törlesztése során. Ezek a kezdeményezések kölcsönösen előnyös megoldásokkal, illetve proaktív alternatívákkal kívánnak szolgálni a csoport egyes ügyfelei számára.

2009 januárjától kezdődően a CIB Csoport felső vezetése széles körű költségcsökkentő programba kezdett. Ennek keretében a csoport egyfelől 350 fős létszámcsökkentésről, másfelől számos reorganizációs projekt indításáról döntött a működési költségek csökkentése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.