Másfél százalékos ipari növekedés

Májusban másfél százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbi adatot - közli a KSH. Ha ugyanannyi, vagyis kettővel több munkanap lett volna, akkor 6,2 százalékos lenne az emelkedés.
2015 májusában az ipari termelés mennyisége másfél százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A növekedést továbbra is a járműgyártás hajtotta. A munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékos emelkedést mutat, mivel idén májusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2014 májusában. A termelés az év első öt hónapjában 6,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2015. májusban az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal mérséklődött. Az ipari kivitel 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel több mint felét képviselő két ág közül a 37 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 8,6 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar belföldi eladásai 5,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 0,1 százalékos csökkenéssel gyakorlatilag szinten maradt. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 2,1, a csekély súlyú bányászaté 1,6 százalékkal emelkedett 2014 májusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül ötben nőtt, egyben stagnált a termelés. A többi alágban 0,2 és 11 százalék közötti csökkenést mértek az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelésből 30 százalékkal részesülő járműgyártás 9,5 százalékkal nőtt. A kiemelkedő teljesítmény az iparág rendelésmutatóiban is tükröződik.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az iparág két jelentős szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása jelentősen, 13 százalékkal csökkent. A nagyobbik, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kimagaslóan, 14 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,5 százalékkal mérséklődött, elsősorban az összes értékesítésből több mint 60 százalékot képviselő hazai eladások csökkenése miatt. Az alág 11 alágazatából háromban 2,1 és 6,1 százalék közötti bővülést, a többiben visszaesést mértek. A legnagyobb (az ág termelésének egynegyedét kitevő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 2,9 százalékkal csökkent.

Folytatva a növekedést, a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása tizedével bővült a hazai és külpiaci eladások kedvező alakulása következtében. A szintén közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában az idén – egy hónap kivételével – csökkenést mértek. Májusban a kibocsátás 4 százalékkal alacsonyabb volt a 2014 májusinál.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben (11 százalékkal) a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól. Az alág szakágazatainak döntő többségében visszaesett a kibocsátás.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 13 százalékkal emelkedést mutatott 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 7,9, az új kiviteli rendelések 13 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 13 százalékkal meghaladta a 2014. májusit.

2015 január–májusában az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 6,3 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés több mint hattizedét adó külpiaci eladások 8,8, a közel négytizedét adó hazai értékesítésé 3,1 százalékkal nőtt. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban nőtt. A legnagyobb mértékű bővülés Dél-Alföldön (14 százalék) volt, a többi térségben 1,6 és 9,7 százalék között emelkedett az ipari kibocsátás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.