Másfél millió embert keres meg a NAV

Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyószámla-kivonatokat és a késedelmipótlék-értesítőket küld ki, azoknak, akik még mindig csak papíron vallanak be adót.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van - pontosabban volt tavaly év végén. Az adóhatóság ugyanis a 2013. december 31-i állapotot nézi a mostani kiküldésnél.

A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2013-ra vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett - hívta fel a figyelmet a hatóság közleményben.

A többség azonban nem kapja meg postán az értesítést. Azok az adózók ugyanis, akiknek az idén (január 1 és június 10 között) már volt legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallásuk vagy adatszolgáltatásuk, elektronikus bevallóknak számítanak. Ők már papíron nem is kapnak sem folyószámla-kivonatot, sem késedelmipótlék-értesítőt. Még elektronikusan sem megy semmi - hiszen az elektronikus bevallók maguk meg tudják nézni egyenlegüket, folyószámlájukat, késedelmi pótlékaikat, ha az ügyfélkapun át belépnek a NAV oldalára.

A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes a folyószámla-kivonatot a saját kimutatásainkkal összevetni (ebben segít a mellé küldött tájékoztató). Eltérés esetén észrevételt kell tenni vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon, vagy telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, esetleg írásban lehet. Utóbbihoz a NAV honlapjáról letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.