Martonyi: eltúlzott a GMO-hisztéria

Nem Amerika erőlteti rá az Európai Unióra a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt, hanem azt Európa kezdte nyolc-tíz éve. Az USÁ-nak fontosabb az ázsiai térség. Martonyi János szerint eltúlzott a GMO-val kapcsolatos hisztéria.

Korábban a világkereskedelem gyorsabban fejlődött, mint a világgazdaság, de mára a trend megfordult - mondta egy szegedi előadásában Martonyi János volt külügyminiszter. A szegedma.hu portálon megjelent tudósítás szerint Martonyi úgy fogalmazott: a globalizáció már tetőzött, és az utóbbi egy-két évben részben csökkent is.

Ennek oka, hogy Ázsiában százmilliók láboltak ki a mélyszegénységből, és váltak fogyasztóvá. Ezért már nem éri meg annyira Ázsiába kiszervezni a nyugati termelést, mint ahogyan az ázsiai országok sem szorulnak rá, hogy a termelésük döntő többségét exportálják, hiszen a belső piacukon is megjelent a fizetőképes kereslet.

Martonyi arról is beszélt, hogy most nagy térségek között születnek kétoldalú kereskedelmi megállapodások. Most fejeződtek be a Csendes-óceáni Partnerség tárgyalásai. Az Egyesült Államoknak az a térség már sokkal fontosabb, mint Európa, mert exportjának 40 százaléka oda irányul.

A közismerten atlantista Martonyi szerint nem Amerika, hanem az Európai Unió kezdeményezte az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményt. Szerinte nem kell attól tartani, hogy hamar aláírják, és hátrányos lesz Európának. A tárgyalások legalább 2018-ig eltartanak, a gazdasági hatások pedig csak a 2020-as évek közepén jelentkeznek.

A volt külügyminiszter kiemelte: eltúlzott a génmódosított növényekhez kapcsolódó hisztéria. A génkezelt növények kérdésében egyre több uniós tagállam csatlakozik Magyarország álláspontjához, valószínűleg nem lesz kötelező a bevezetése.

Martonyi szerint ki kellene hagyni az egyezményből a beruházásvédelmet, mert az "igazi darázsfészek". (Ez arról szól, hogy a befektető multinacionális cégekre nem vonatkoznának az adott állam törvényei, hanem nemzetközi választott bíróság dönthetne, ha például az adott állam szigorít a szabályozáson, vagy a befektető sokallni kezdené az adót.)

A hallgatóság soraiból megkérdezték: a demokratikus, transzparens Európában miért titkosak ezek a tárgyalások? Martonyi azt válaszolta: ezt viszont az Egyesült Államok kérte. A Csendes-óceáni paktumban már megegyeztek, de még annak sem nyilvános a szövege.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.