Marokkó a kormány új partnere

Négy gazdasági tárgyú együttműködési megállapodást kötött Magyarország Marokkóval a kereskedelmi kapcsolatok még intenzívebbé tétele érdekében a két ország gazdasági vegyesbizottságának pénteki ülését követően, Budapesten.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hangsúlyozta: reményeik szerint egy-másfél éven belül számos konkrét befektetés fog megvalósulni, amelyek makroszintű számokban is tükrözni fogják a két kormány elkötelezettségét, hogy még szorosabbra fonják a gazdasági kapcsolatokat.

Az államtitkár hozzátette: Marokkó a legnagyobb befektető a frankofón nyugat-afrikai régióban, így Magyarországnak a piacralépésben ezekben az országokban is segítséget tud nyújtani.

Magyar Levente kitért arra is, hogy megvizsgálják egy Rabat-Budapest közötti közvetlen légijárat alapításának lehetőségét is, amely, "minden másnál jobb eszköz arra", hogy a turisztikai és üzleti kapcsolatok még jobban fellendüljenek.

Mohammed Abbou, Marokkó külkereskedelemért felelős delegált minisztere elmondta: nem újkeletű az együttműködés a két ország között. Kulturális, tudományos területeken már az 1970-es évektől léteznek együttműködések a két ország között, azóta a közúti közlekedés, beruházásvédelem és a kettős adózás elkerülése területén is születtek új egyezmények.

Pozitív irányba indult el a közös kapcsolatrendszer, ami tovább erősítheti a beruházásokat - mondta. Ezt az új dinamikát szeretnék kihasználni, egyebek mellett üzletembereket mozgósító találkozók megrendezésével, kiállításokon, fórumokon való részvétellel - tette hozzá.

A sajtótájékoztató végén aláírták az együttműködési megállapodásokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Marokkói Exportösztönzési Központ, az MNKH és a Marokkói Exportőrök Szövetsége, a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szakmai Egyesület és a marokkói Fémipari, Gépgyártási és Eletromechanikai Szektorok Szövetsége, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a marokkói Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet között.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország 2014-ben 40 milliárd forint értékben exportált Marokkóba a 2013-as 33 milliárd forint után. A Marokkóból történő behozatal tavaly 3,16 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbi 2,02 milliárd forint után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.