Markopolos, a meg nem értett felfedező

Harry Markopolos, korábbi befektetési tanácsadó szerint egyértelmű felelősség terheli az amerikai pénzügyi és tőzsdei felügyeletet (SEC) amiatt, hogy az 50 milliárd dolláros kárt okozó piramisjátékot szervező Bernard Madoff (képünkön) háborítatlanul folytathatta üzelmeit több mint tíz éven át. Pedig ő időben szólt, hogy stikli van dologban.

Ez különösen annak fényében elképesztő, hogy a kiemelkedően magas hozammal kecsegtető befektetések  Ez különösen annak fényében elképesztő, hogy a kiemelkedően magas hozammal kecsegtető befektetések valóságtartalma után kitartóan kutakodó Markopolos már a kezdet kezdetén és azután is rendszeresen küldözgette bejelentéseit a SEC-hez. Mindhiába.

A most „megmondóemberként" tisztelt Markopolos szerdai kongresszusi meghallgatásán, Washingtonban leszögezte: a SEC gárdájában sem az akarat, sem a képesség nem volt meg ahhoz, hogy Madoffot leleplezzék. Ezt decemberben közepén Madoff két fia tette meg, akiknek nem volt tudomásuk apjuk üzelmeiről. A bukás akkor már elkerülhetetlen volt, ugyanis Madoff nem tudott felhajtani friss forrásokat ahhoz, hogy kifizesse a korábbi klienseit. A kassza gyakorlatilag teljesen kiürült, ezt előre látta Markopolos, aki a SEC dolgozóit „túl fiatalnak, túl tapasztalatlannak és túl lassú felfogásúaknak" nevezte.

„Távolról szemrevételezték Madoff cégét, és túlontúl nagynak tartották ahhoz, hogy belekössenek" - kritizálta a felügyeleti dolgozók hozzáállását. Markopolosban egyébként akkor ébredt a gyanú, miután lemodellezte Madoff stratégiáját, ám sehogyan se tudott még hasonló hozamot sem felmutatni, mint a köztiszteletben álló befektető. „Matematikailag képtelenség volt ilyen nyereséget produkálni" - hívta már fel 2000 táján a pénzügyi felügyelet dolgozóinak figyelmét a New York-i Nasdaq tőzsde egykori elnökének sötét üzelmeire. „Tálcán nyújtottam át nekik a világtörténelem legnagyobb piramisjátékának bizonyítékait, de hiába" - mondta Markopolos.

Kemény szavakkal illette a SEC korábbi dolgozóit, köztük a Meaghan Cheung-ot, a NewYork-i hivatalvezetőt, aki ősszel távozott posztjáról - írja a Reuters. Cheung Markopolos szerint arrogáns volt vele szemben, soha egy kérdést nem tett fel neki, ahhoz is buta volt, hogy felfogja, mi folyik Madoff manhattani bűnbarlangjában. Még az sem győzte meg, hogy Madoff befektetési cégének könyvvizsgálatát ellátó vállalkozás neve nem szerepel a brókercégek auditálását ellenőrző hatóság listáján, azaz „zugauditornak" számított.

A kongresszus pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő albizottságának tagjai is kíváncsiak lettek volna a SEC magyarázatára, de a beidézett öt munkatárs a folyamatban lévő ügyre hivatkozva megtagadta a kérdések megválaszolását. Arra viszont már nem kell sokáig várni, hogy fény derüljön Madoff „pénzszivattyújának" működésére. Markopolos egy tucatnyi, fedőszerepet betöltő alap nevét ismeri, amelyek segítettek átcsatornázni a különböző nyugdíjalapok és gazdag befektetők pénzét Madoffhoz. A listát már a héten átnyújtja az illetékeseknek. „Madoff egyedül ezt nem tudta volna megcsinálni, beszállítói voltak, akik futószalagon szállították neki a pénzt" - állítja Markopolos.

Nem véletlen, hogy a meghallgatáson Gary Ackerman  demokrata képviselő a SEC jelen lévő illetékeseihez fordulva így fakadt ki: „ Eddig azt hittük, Bernard Madoff az ellenségünk, de már látjuk, hogy maguk azok, hiszen éveken át falaztak neki".

 

Madoff egyedül vinné el a balhét, de nem hisznek neki
Madoff egyedül vinné el a balhét, de nem hisznek neki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.