Máris tendereztetik a paksi bővítést?

Amerikai, orosz, francia, és dél-koreai cégek versengenek majd a Paksi Atomoerőmű bővítéséért, a tendert hamarosan kiírják – írta a Népszava.

Hamarosan kiírhatja a nemzetközi tendert a paksi atomerőmű bővítésére tulajdonosa, az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. - írja a lap, felidézve, hogy az Országgyűlés még 2009-ben megadta a hozzájárulását a projekt elindításához, és már számos hatásvizsgálat is elkészült a leendő beruházásról.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a Népszavának azt mondta: a paksi üzem bővítésére azért van szükség, mert a következő években számos elavult fosszilis tüzelésű erőművet le kell állítani. Így a jelenlegi mintegy kilencezer megawatt hazai erőművi kapacitásból négy-ötezer megawatt esik majd ki 2020-ig. Ennek egy részét pótolhatnák a Paksra telepítendő új atomerőművi blokkok.

A lap információi szerint hamarosan kiírandó tenderen feltehetően amerikai, orosz, francia, illetve dél-koreai cégek indulhatnak. A paksi üzem területén két új, 1000-1600 megawatt teljesítményű blokk számára lenne hely. A paksi atomerőmű I. számú reaktorát idén kellene leállítani, ha nem hosszabbítanák meg az élettartamát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.