Máris módosítják Varga csomagját

A Fidesz máris pontosító módosítást nyújtott be a tegnap beadott csomaghoz - és újak is érkeznek. Az állampapírok kamatát csak 16 százalékos adó terheli majd. A szocialisták viszont eltörölnék az adóemeléseket, és végleg leállítanák a stadionépítéseket.

Máris módosítja a Fidesz a tegnap délelőtt benyújtott Varga-csomagot. Ez nem meglepő, a 120 milliárdos idei, és 170 milliárd forintos jövő évi megtakarítást garantáló adóemelésekről éjjel már elkezdődött a parlamenti vita. Márpedig változtatási javaslatot csak ennek ideje alatt lehet tenni.

A legfrisebb két indítványt a Rogán Antal Fidesz frakcióvezető elnöksége alatt működő gazdasági bizottság tette. Javaslatuk szerint az államkötvények után a befektetők például mentesülnének a kamatjövedelmeket terhelő 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése (pontosabban annak levonása) alól. Így az állampapírok hozamából továbra is 16 százalékot vonnának, míg a befektetési alapok, vagy a banki kamatok után 22 százalékos volna az adó (ezen javaslat elfogadása után a diszkrimináció tilalma miatt azonban a törvény nem biztos, hogy kiállná egyébként az uniós jogi próbákat).

A másik indítvány egy pontosítás: a kamatadó bevezetése előtt lekötött betétek után az akkori szabályok szerint nem kell fizetni a terhet - akkor sem, ha még mindig kamatoznak. (2006-ban még figyeltek arra, hogy egy adó ne legyen visszamenőleges hatályú). Az indítvány szerint ezeknél most az új hatszázalékos terhet se kell megfizetni. Ez azért érdekes, mert most viszont a hat százalékos pluszt augusztus elseje után a korábban lekötött betétek kamata után is fizetni kell - pontosabban: az augusztus után járó kamatnál már le fogják vonni a 22 százalékos terhet, míg a bevezetés előtti időszak esetében a 16 százalékot alkalmazzák majd. 

Az első kormánypárti módosítót Herman István fideszes honatya nyújtotta be. Indoklása szerint a javaslat jogtechnikai pontosításokat tartalmaz, és valóban: nincs is benne más, mint a fuvarozóknak adott hitelgarancia pontosítása. (A kormány vállalta, hogy az e-útdíj kompenzációjaként garanciát vállal azokra a hitelekre, amit a kamionosok azért vesznek fel, hogy megvegyék az díjfizetést lehetővé tevő műszereket.) Igaz, a jogtechnikai pontosításba azért csúszott kicsi lobbi is: a hitelt a Kavosz nyújtja, és az eredeti javaslatban az volt, hogy az állami garancián túl más biztosítékot nem jogosult előírni. Ezt a szót most Herman képviselő átírná arra, hogy nem köteles kérni – vagyis, ha akarja, még az állami garancián túl kérheti fedezetként a kamiont.

A két törvényjavaslatból álló csomaghoz a szocialisták ezenkívül négy módosító indítványt nyújtottak be. Hármat az adóemelésekről szóló törvényhez: az egyik a hatszázalékos egészségügyi hozzájárulást törölné el a kamatjövedelmekről (vagyis meghagyná a 16 százalékos adót). A másik a céges telefonadó emelését hagyná el, mondván: ezt is a lakosság fogja megfizetni. A harmadik a tranzakciós illeték emelését vetné el, hiszen feleslegesnek tartja a sárgacsekk-adó emelését. 

Ami ezekben érdekes, az, ami kimaradt: a szocialisták a bányajáradék emelését nem kifogásolták (ez a Molnak idén 10, jövőre 24 milliárd forintba kerül), ahogyan a bankokra kivetett újabb különadó eltörlését sem javasolták (pedig ez 45 milliárdos fizetési kötelezettséget jelent a pénzintézeteknek az idén).

A banki különadóról szóló másik, a költségvetés módosítását tartalmazó törvényjavaslathoz az MSZP egyetlen változtatási indítványt nyújtott be – ők másként spórolnának. Javaslatuk értelmében kevesebb nagyberuházásra vonatkozna egy szigorúbb korlátozás: egyszerűen leállítanának néhányat. (A kormányzati javaslat szerint tulajdonképpen az állami beruházásokat csak akkor lehet folytatni, ha erre Varga Mihály személyesen engedélyt ad, míg a szocialisták minden kifizetést leállítanának a szűkebb listán). az MSZP például azonnali pénzelzárást javasol a Kossuth tér felújításánál, a stadionépítéseknél, viszont a budai vár rekonstrukcióját vagy a vasúti hidak felújítását nem kötnék a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyásához és a vagyongazdálkodási bevételek beérkezéséhez.

A Varga Mihály által bejelentett megszorításokról tárgyal a nemzetgazdasági miniszter Rogán Antallal a parlamentben
Budapest, 2013. június 17. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3) beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. június 17-én. A miniszter mellett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Hende Csaba honvédelmi miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.