Egyelőre nem dupláz Kecskeméten a Mercedes

Még el sem készült a Mercedest gyártó Daimler évi százezres kapacitású kecskeméti gyára, máris újabb egységet tervez a telephelyen - értesült a Napi Gazdaság. A Daimler cáfolta a hírt.

Kecskeméten duplájára bővítené jelenleg is épülő személyautó-gyártó üzemét a Mercedest tulajdonló német Daimler − értesült a Napi Gazdaság Online különböző piaci forrásokból.

A beruházásról még nem született döntés, de a Daimlernek már konkrét tervei vannak: a tervrajzok elkészültek egy ugyanakkora területű gyárról. Amennyiben megszületik a végső döntés a beruházásról, már csak az építési engedélyeket kell beszereznie a német autógyártónak. Információik szerint ezzel megvárják a lassan elkészülő gyár tesztüzemét, majd ezt követően születhet meg a döntés.

Az új beruházás értéke körülbelül 600 millió euróra rúghat, kiindulva abból, hogy a mostani beruházás 800 millió eurót tesz ki, ám csak a gyárépületet másolnák le, az irodákat nem.

Arról a Napi Gazdaságnak egyelőre nincs információja, hogy mit gyártanának az új üzemben. Az biztos, hogy a hamarosan elkészülő gyárban két Mercedes-modellt gyártanak majd. A tervek szerint évente 100 ezer autó gördülne le a gyártósorról. Elképzelhető, hogy ezt a kapacitást tornáznák fel 200 ezerre a tervezett gyárral együtt, de nem kizárt, hogy más modelleket, esetleg különböző komponenseket − például motorokat − gyártanának az új üzemben.

Rendkívül biztató, hogy jó néhány nagy beruházó akkora telkeket vesz és olyan oktatási háttérbázisokat épít ki, amiben benne van, hogy a jelenlegi vagy tervezett kapacitáshoz képest 30-40-50 százalékos vagy akár a 100 százalékos növelés lehet a jövőben − kommentált a Napi Gazdaságnak Becsey Zsolt NGM-államtitkár.

Véleménye szerint a kérdés, hogy ezek a nagyberuházók mikor lépik meg a kapacitásbővítést. A Daimler 400 hektáros területét látva például nyilvánvaló, hogy 10-15 éves távlatban nem abban az évi 100 ezer darabos perspektívában gondolkodik, amelyről most szó van. A bővítés várható időpontjáról nem nyilatkozott, mert ha tárgyalnak is róla, az nem nyilvános − fogalmazott Becsey.

A Daimler cáfol

A Daimler szóvivője ma a Reuters hírügynökségnek cáfolta az értesülést. Megfogalmazása szerint a hírt nem tudják megerősíteni, mert egyelőre nem terveznek bővítést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.