Máris "megérkezett" a kormány válasza az MNB elnökének

Annak ellenére, hogy az MNB elnöke szerint az sértené a jegybank függetlenségét, a kormány mindenképpen határt szab a köztisztviselők fizetésének, a nemzeti bankot is beleértve - jelentette ki Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője kedd reggel az MTV reggeli műsorában.

Szijjártó Péter gyenge hivatkozási alapnak minősítette Simor András érvelését, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek jövedelméről az Orbán-kormány javaslatára 2001-ben döntött az Országgyűlés, mondván, hogy a 2001-es és a 2010-es magyarországi állapotok között zongorázni lehetne a különbséget.

"Normális és helyes döntés, hogy megszüntessük azt a mostani tarthatatlan állapotot, amikor az MNB elnöke többet keres az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökénél" - mondta Szijjártó.
A kormány minden létező hazai és európai uniós szabályt betartva fogja évi 24 millió forintban maximalizálni a költségvetési szektorban dolgozók fizetését - tette hozzá Szijjártó.

Simor András MNB-elnök a monetáris tanács kamatdöntő ülése után tartott hétfői sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a magyar gazdaság stabilitásának két legfontosabb eleme közül az egyik a jegybank függetlenségének megőrzése, és másik a költségvetési hiánycél betartása.

"Népszerűnek látszó, ám e két pillért támadó politikai felvetések veszélyesek és kudarcra vannak ítélve" - mondta Simor. A függetlenség egyik legfontosabb eleme, hogy a jegybank maga választja meg munkatársait, valamint javadalmazásuk mértékét. - közölte. Ez a személyi függetlenség a jegybanki függetlenség pillére, ezt védik a magyar törvények és az unió szabályrendszere - figyelmeztetett Simor András.

 

MNB - az infláció nem lesz útban az újabb kamatcsökkentésnek
MNB sajtótájékoztató 341. sz. DVD apró forintok bevonásáról, egyforintos és kétforintos érme bevonása Simor András egyforintos pénz üvegekben jegybankelnök 1 és 2 forintos érme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.