Összeomlás szélén a marhahúspiac

Parasztlázadás tört ki Franciaországban: a marhatenyésztők a múlt héten blokád alá vették a vágóhidakat, tiltakozásul a megélhetésüket veszélyeztető alacsony felvásárlási árak ellen, amelyek immár 16 hónapja folyamatosan esnek.

Ennek két oka van: egyrészt az exportlehetőségek az orosz embargó miatt beszűkültek, másrészt a hazai fogyasztás is rohamosan csökken, két évtized alatt húsz százalékkal esett vissza, miközben a csirkehús népszerűsége folyamatosan növekszik. Amúgy erre sokat nem panaszkodhatnak a franciák, 24 kilós évi átlagfogyasztással még mindig az élmezőnyben tanyáznak. Csak az arányok érzékeltetésére: a magyar fogyasztás még a három kilót sem éri el.

A marhatenyésztés olyannyira gazdaságtalanná vált, hogy az állattartók tavalyi éves átlagkeresete a hivatalos kimutatás szerint 22 százalékos csökkenéssel a minimálbér alá, 14,5 ezer euróra esett vissza, negyven százalékkal elmaradva az agráriumban dolgozók átlagkeresetétől. Havi 375 ezer forintból viszont – francia árak mellett – még vidéken sem lehet megélni.

Sorozatosak a csődök, tavaly a 2003-as rekordot is elérte a tönkrement gazdaságok száma, a marhatenyésztők körében az öngyilkosságok aránya a nemzeti átlagnak a duplája – írja a Bloomberg. Nem véletlen tehát, hogy a gazdák a helyi húsfeldolgozás hatvan százalékát lefedő 18 legnagyobb vágóhídnál protestáltak érdekeikért. Az uniós vágómarha-tenyésztés egyötödéért felelős francia gazdák fellépése meghozta az eredményét: a húsos szakszervezet több vágóhídnál is kijárta, hogy heti öt centtel, azaz 15 forinttal emeljék az élő marha felvásárlási árát, amíg az nem emelkedik olyan szintre, hogy immár fedezi a tenyésztés költségeit.

Az argentin és az ír marhahús mellett a francia is felbukkanhat hamarosan a magyar bevásárlóközpontokban, a kormányzat ugyanis a különféle marketingeszközökkel és az exportot koordináló szervezet felállításával segíti a francia hús külpiaci terjesztését. Ennek költségkerete egyelőre nem ismert. Stephane Le Foll mezőgazdasági miniszter annyit mondott, hogy a tradicionális ágazat megmentése érdekében ezzel megtették az első lépéseket, de ennél jóval többre lesz szükség.

A francia hús versenyképessége egyre romlik, tavaly az export 6,5 százalékkal csökkent, miközben kilója májusban 3,66 euróra, 1100 forintra zuhant. Ehhez képest a második legnagyobb uniós exportőr, Írország kivitele 14 százalékkal ugrott meg, ráadásul az ő marhájuk kilónként négy euróért talál gazdára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.