Marc Dreier megúszta húsz évvel

Győzött a józan ész: az ügyész által kért 145 éves szabadságvesztés helyett húsz éves börtönre ítélte a manhattani bíróság Marc Dreiert.

Az ügyfeleitől 400 millió dollárt elsikkasztó jogászt azt a veszély fenyegette, hogy ügye a rekordbüntetést, 150 év börtönt kapott Bernard Madoff "nagybefektetőéhez" hasonló elbírálásban részesül. Az 59 éves Dreier mentségére legyen modva, hogy ő tőkeerős fedezeti alapokat csapolt meg, és a piramisjátékával 65 milliárd dolláros kárt okozó Madoffal ellentétben legalább nem tett tönkre egzisztenciákat. A bíróság az okozott 387,7 millió dolláros kár megtérítését is elrendelte.

New York lawyer Marc Dreier (L) arrives at the Manhattan Federal courthouse for a hearing regarding his role in an investment fraud of hundreds of millions of dollars in New York May 11, 2009. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES BUSINESS CRIME LAW)
New York lawyer Marc Dreier (L) arrives at the Manhattan Federal courthouse for a hearing regarding his role in an investment fraud of hundreds of millions of dollars in New York May 11, 2009. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES BUSINESS CRIME LAW)

Ha a teljes összeg nem is lesz meg, de a nagylábon élő Dreier luxusingatlanainak, sportautóinak és legalább 30 millió dollárt érő kortárs képzőművészeti gyűjteményének eladásból enyhíthető a kár. Erkölcsi kárt okozott a jogász a Solow Realty & Development Company-nak, annak milliárdos tulajdonosának, Sheldon Solow-nak, és az Ontario Teachers' Pension Plan nyugdíjalapnak, amelynek nevében fellépve hamis kötelezvényekkel csalt ki pénzt a fedezeti alapoktól.

Dreier és Madoff ügye számos párhuzamot mutat. Mindketten Manhattanból irányították üzelmeiket, tavaly decemberben buktak le, tízmilliós óvadék ellenében otthonról követhették az ügyükben folyó eljárás fejleményeit. Mindketten bűnösnek vallották magukat és - most - rettenetesen szégyellik magukat. Abban különböznek, hogy jó magaviselet esetén Dreier a 75. születésnapját akár otthon is ünnepelheti, míg a 71 éves Madoffnak a rácsok mögött kell töltenie hátralévő éveit. No meg abban, hogy míg Dreiert 2002-ben a válásának magas költségei eindították el a bűn útján, addig Madoff, a 61727-054 számú elítélt ma már egyedül a feleségére számíthat, aki állítólag nem is tudott férje viselt dolgairól.

Madoffot egyébként New Yorkból átszállították egy atlantai börtönbe - jelentette a CNN. És ha a börtönigazgatóba kellő feketehumor szorult, Madoff akár példaképe, az egy évszázada a piramisjáték technikáját majdnem tökélyre fejlesztő Charles Ponzi celláját is megkaphatja. Ő ugyanebben az atlantai börtötnben töltött két évet embercsempészetért, s nem elképzelhetetlen, hogy itt agyalta ki a később Ponzi-módszerként elhíresült pénzszerzési technikát.

Madoff ügyvédje korábban azt kezdeményezte, hogy a New Yorktól északra száz kilométerre eső Otisville-i, közepes biztonsági fokozatba sorolt börtönbe vonulhasson be védence, ahol a helyi textilgyárban dolgozhatna, s vezeklésében a fegyintézet nonstop rabbiszolgálata segíthetné. A bíró azonban másként döntött. Időközben Madoff feleségét kilakoltatták a hétmillió dolláros manhattani lakásukból, 2,5 milliót hagytak meg neki, hogy valahol új lakást vegyen. Sietnie ezzel nem kell, ugyanis nem kizárt, hogy az atlantai börtön csupán átmeneti szállás lesz férje számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.